Menu

Európa Bajnokságot rendeztek Pestújhelyen

2012.08.21.

Első ízben ezen a nyáron volt világverseny helyszíne a XV. kerület, ugyanis a Pestújhelyi Közösségi Ház adott otthont a Gomoku Európa-bajnokságnak. A gomoku, más néven amőba ugyanis nemcsak a tanítási órán unatkozó diákok, hanem a felnőttek körében is nagyon népszerű.

– Ez a sport főleg a világhálón népszerű. A versenyek az interneten keresztül zajlanak, nagyon ritka, amikor élőben találkoznak egymással a versenyzők – mondta Demján Attila, a pestújhelyi EB főszervezője, az eddigi egyetlen magyar gomoku-világbajnok.
– Ez azért alakult így, mert a sportágnak nincs saját szövetsége, a résztvevők semmilyen támogatást nem kapnak, minden versenyt a saját zsebükből kell finanszírozniuk. A gomoku sportágban rendeztek már világbajnokságot, sőt egyéni Európa-bajnokságot is, ám az első, csapatok számára kiírt kontinensviadalnak Pestújhely adhatott otthont.
– A cél, hogy minél több országot bevonjunk, és minél több játékost bekapcsoljunk a versenyrendszerbe. A terveink szerint a csapat EB-t minden páros esztendőben megrendeznénk a jövőben. Két év múlva valószínűleg Csehország valamelyik városa ad majd otthont a versenynek – mondta Demján Attila.
A szervezők véletlenül bukkantak a Pestújhelyi Közösségi Házra. A nyári szünet idején ideális helyszínnek találták a nyugalmat és csöndet igénylő logikai játék versenyének lebonyolításához. Ráadásul a szervezőknek sikerült szállást találniuk Pestújhelyen a főleg Csehországból és Lengyelországból érkezett versenyzőknek.
Az I. Gomoku Csapat Európa- bajnokságot, mely egy hétig tartott, a csehek első csapata nyerte meg a lengyelek és a házigazda magyarok A csapata előtt. Mögöttük a csehek második gárdája, a három nemzet játékosaiból álló nemzetközi csapat és a magyarok B csapata végzett. Demján Attila a versenyt követően elmondta, hogy szeretné, ha ez az érdekes játék a XV. kerületben is népszerűvé válna. Kedvcsinálóként hozzátette, hogy jövőre Észtországban rendezik majd a világbajnokságot, és a magyar csapatnak mindenképpen előnye származna abból, ha addig újabb tehetségek bukkannának fel.