Menu

Etikai megállapodás

2004.04.30.

Etikai megállapodás a XV. kerületi pártok között, az Európai Parlamenti képviselőválasztás időszakára.

Az aláíró kerületi pártok vállalják, hogy:

· A törvényeket és a választásra vonatkozó helyi rendeleteket tiszteletben tartják.

· Az ajánlószelvények gyűjtésének célja a törvényes jelöltlista felállítása, ezért a felek tartózkodnak az ajánlószelvények öncélú, versenyszerű gyűjtésétől.

· Kitöltetlen ajánlószelvényeket nem gyűjtenek

· A választási kampány célja, hogy a listát állító pártok programjukat, politikai céljaikat ismertessék és értelmezzék. Ennek során tartózkodnak egymás lejáratásától, valótlan dolgok állításától.

· Tartózkodnak attól, hogy egymás választási gyűléseit és egyéb rendezvényeit megzavarják, vagy saját céljaikra felhasználják.

· A nemzeti szimbólumainkat a kampány során azonos feltételek mellett szabadon használhatják. Egymás szimbólumait nem használják.

· Propaganda anyagaikon nevüket feltüntetik.

· Tartózkodnak egymás plakátjainak eltávolításától, eltorzításától és a plakátok elhelyezésére alkalmas helyek kisajátításától. A plakátokat nem ragasztják át.

· A választási kampányban tartózkodnak a valótlanságtól, rágalmazástól, fenyegetéstől, az emberi és politikai jogok sérelmére történő uszítástól.

· Tiszteletben tartják jelöltjeik és a kampányban közreműködők személyiségi jogait.

· Az etikai szabálysértést kivizsgálják, az elkövetőt saját hatáskörükben felelősségre vonják.

Budapest, 2004. április 13.

Aláírók:

Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, Magyar Szocialista Párt, Független Kisgazda,- Földmunkás és Polgári Párt, Munkáspárt, Kereszténydemokrata Néppárt, Szabad Demokraták Szövetsége, Magyar Demokrata Fórum, Magyarországi Zöld Párt, Magyar Igazság és Élet Pártja, Magyar Kereszténydemokrata Szövetség, Magyar Szocialista Munkáspárt.