Menu

Észak-Pesti Kórház?

2005.09.14.

Újabb fordulóponthoz érkezett az Észak-Pesti Kórház ügye azzal, hogy a kerületi képviselő-testület az Őrjárat utca 1-5.sz szám alatti, Fővárosi és a XV. kerületi Önkormányzat osztatlan közös tulajdonú ingatlanára – hasznosítói, befektetői szándékok bejelentésére – felhívást jelentetett meg.

Mielőtt azonban ennek részleteiről szólnánk, pontosítanunk kell, mit is értünk e név alatt. Utoljára a hazánkat megszálló szovjet csapatok működtettek – saját állampolgáraik gyógyítása céljából – kórházat az épületekben, de mint köztudomású az 1991-évi távozásuk alkalmával a teljes felszerelést magukkal vitték. Az Észak-Pesti Kórház elnevezést az ingatlan-együttesnek a kerület és a főváros testületei adták még 1992-ben, abban a reményben hogy, itt fekvőbeteg-ellátás keretében, működő kórházat hozzanak létre 1995 december 31-ig. A főváros és a kerület több évig tartó, sikertelen próbálkozásai után ismét a magyar állam tulajdonába került vissza az ingatlan, mivel nem sikerült több milliárd forintot szerezni egy kórház kialakításához. A közgyűlés és a képviselő-testület a „fekvőbeteg ellátás”-t az alapító okiratból 2000-ben töröltette, viszont a „kórház” elnevezés továbbra is megmaradt. E felemás intézkedésből adódik az évek óta félreértésekre okot adó „Észak-Pesti Kórház” elnevezés, hiszen mindenki által ismeretes, hogy ezen a helyen 1994-től kizárólag járóbeteg szakrendelő funkcionál.

A főváros és a kerület a kormány elmúlt évi döntése értelmében egy újabb lehetőséget kapott azzal, hogy az ingatlant ismét megkapta azzal a feltétellel, hogy közösségi célokra hasznosítsák. A két önkormányzat közötti megállapodás értelmében a közös tulajdon hasznosításának mikéntjéről a XV. kerület dönthet.

A felhívás – az osztatlan közös tulajdon megváltoztatása nélkül – egyértelműen kiköti: nem támogatható az olyan tevékenység feltételeinek a megteremtése, amely összeegyeztethetetlen az egészségügyi és szociális érdekekkel, így például nem épülhet játékkaszinó, éjjeli szórakozóhely, bevásárlóközpont vagy benzinkút a területen.