Menu

Esélyteremtő NetPont nyílt a Pólusban

2003.10.07.

Az esélyteremtés nélkülözhetetlen modern kori eszközének nevezte az internetet Lévai Katalin miniszter amikor szeptember elején részt vett a Pólus Centerben egy újabb DiákNet pont átadásán. Az esélyegyenlőség kormányzati feladatáért felelős tárca nélküli miniszter szerint a világháló használatával a szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok az ismeretszerzésen, a tanuláson és az elektronikus kapcsolattartáson keresztül könnyen behozhatják társadalmi lemaradásukat.

A rendezvényen az ötletet felkaroló Lévai Katalin mellett részt vett Király Csaba alpolgármester, a projektet kidolgozó Generáció Mecénás Klub Kht ügyvezető igazgatója Mórocz János valamint Jármai László a Pólus Center vezetője.A bevásárló-, és szórakoztatóközpont galériáján megnyitott „világhálós bázison” a fiatalok diákigazolványuk felmutatásával kedvező, „megfizethető” áron, óránként 200 forintért szörfözhetnek a neten vagy tölthetnek le játékprogramokat. Ez utóbbiak esetében például a hozzáférés lényegesen olcsóbb, mint egy „játékbarlangban”. A most átadott DiákNet ponton 12 számítógépet állí-tottak fel, ahol a fiatalok délelőtt 11 órától este 10 óráig tanulhatnak, dolgozhatnak vagy szórakozhatnak. Egy, a megnyitó rendezvényen ismertetett felmérés szerint a tizenéves fiatalok közel kétharmadának nincs lehetősége internetezésre, így már az iskolai évek alatt lemaradhatnak szerencsésebb helyzetű társaiktól. – A DiákNet pont hálózat kiépítésének az ötletét is ez a felismerés adta – mondta a projekt „gazdájaként” számon tartott Mórocz János, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a Lurdy házban több mint egy évvel ezelőtt elindított szolgáltatás ma is teljes kihasználtsággal működik. A kht ügyvezetője terveikről elmondta, arra törekednek, hogy szolgáltatásaikba minél több fiatalt be tudjanak vonni, ezért 2004. végéig még legalább 15-20 budapesti és vidéki bevásárlóközpontban állítanak fel újabb világhálós központokat. A közhasznú civil szervezet országos hálózatának mielőbbi kiépítéséhez várja a hátrányos helyzetű fiatalok jövőjéért felelősséget érző piaci szereplők, mecénások jelentkezését.
A rendezvényen felvetődött az is, hogy az önkormányzat a rászoruló diákok számára gépidőt vásárolna, és ezzel még jobb társadalmi esélyt biztosíthatna a kerületi fiatalok számára.