Menu

Erzsi néni 100 éve

2011.12.02.

A mai világban igazán ritkaságszámba megy, ha egy fedél alatt több generáció él együtt. Ám itt Rákospalotán lakik egy szépkorú néni, Fatér Lajosné Erzsi néni, aki amellett, hogy a 100. születésnapját ünnepelte december elsején, együtt él egyik unokájával, annak feleségével, és két dédunokájával.

Az ünnepeltet a jeles napon László Tamás polgármester, Vizér Klára alpolgármester, Donga Árpádné, az önkormányzat Szociális, Családvédelmi és Tulajdonosi Bizottságának elnöke mellett a polgármesteri hivatal részéről Reiszné Naszádi Magdolna, a Szociális és Egészségügyi Iroda csoportvezetője és munkatársa, Franka-Simon Bernadett köszöntötte.
Erzsi néni vidáman idézte fel az elmúlt évtizedek eseményeit, és megelégedéssel beszélt arról is, hogy sokkal jobban érzi magát itt a kerületben, mint a korábbi lakhelyén, a szomszédos XVI. kerületben, ahol már minden sokkal zajosabbá vált, nagyon sok autó közlekedett az utcájuk környékén.
-Itt sokkal nagyobb a nyugalom, a csend- mondta az idős asszony, aki Zala megyében, Tekenyén látta meg a napvilágot.
Amint egyetlen gyermeke, Fatér Károly, az 1968-ban a mexikói olimpiai bajnok focicsapat kapusa mesélte, a II. világháború után került fel édesanyja, édesapja és ő Budapestre.
-Édesapám a Beszkártnál (Budapesti Székesfővárosi Közlekedési Részvénytársaság) dolgozott a Szép Ilonánál található remizben. A világháború alatt katona volt és hadifogságba került, majd 1946-ban került haza, akkor költöztünk fel Budapestre.
Először a Baross utcában-, majd a Pasaréti úton laktak, Rákosszentmihályon pedig több évtizeden keresztül egy kertes házban éltek a generációk együtt. Erzsi néni háztartásbeli volt mindig. A nagy kertben zöldséget, gyümölcsöt termesztett. A kertészkedési kedvét pedig mind a mai napig megőrizte: szívesen gyomlál, takarít nemcsak itt a rákospalotai ház kertjében, hanem Tekenyén is, ha néha leutaznak szülőfalujába, a tanyára egy pár napra.
-Édesanyám szinte újjászületett, amikor 14 évvel ezelőtt szívműtéten esett át. Azóta csupán néhány gyógyszert szed, és mosolygósan éli életét családja körében miközben segít is a családtagoknak: mos, főz, gyomlál.
További jó egészséget és mosolygós jókedvet kívánunk Erzsi néninek!

Kapcsolódó hanganyagok:

Képgaléria: