Menu

Érzékenyítő foglalkozások a Csodavárban

2020.07.15.

Kisiskolás gyermekeknek szerveztek érzékenyítő foglalkozást a fogyatékossággal élők társadalmi elfogadottságának erősítése céljából.

2018. március 21-én, a Down-szindróma világnapján nyitották meg Budapest első inkluzív – vagyis befogadó, érzékenyítő – fejlesztőközpontját és játszóházát, a Csodavár Budapestet az Árvavár utcában az egykori Széchenyi mozi felújított épületében. A Csodavárak olyan központok, ahol figyelmet fordítanak a fejlesztésre járó gyermek mellett a szülők és a testvérek megfelelő informálására, támogatására. A modell fontos eleme az integrált játszóház, ahol az eltérő fejlődésű gyermekek együtt játszhatnak, tanulhatnak átlagos fejlődésű társaikkal, ezáltal közösen javulnak társas és empátiás készségeik, kreativitásuk. A komplexum fejlesztéseihez a  XV. kerületi önkormányzat anyagilag  is hozzájárult, azzal, hogy Cserdiné Németh Angéla polgármesteri keretéből 2 millió forintot biztosított a fejlesztésekre.

A központ három, XV. kerületi kisiskolás csoportot látott vendégül július 14-én és ennek során érzékenyítő foglalkozásokat tartottak a számukra a fogyatékossággal élők társadalmi elfogadottságának erősítése céljából.  A gyerekek ezen  alkalmak során ismerhetik meg a fogyatékossággal élők mindennapjait, nehézségeit. „A csoportos foglalkozások által formálódik a gyermekek személyisége, világképük teljesebbé és sokoldalúbbá válik, a másság megismerésével önmaguk megismeréséhez is közelebb kerülhetnek”  – tudtuk meg Varga Györgyi intézményvezetőtől. Az intézménybe Tóth Veronika alpolgármester is ellátogatott.

A játékos fejlesztő órákat drámapedagógus szakemberek tartják az intézményben, melynek alapját is a drámapedagógia módszertana adja: a színház és a játék egészíti ki egymást. Az érzékenyítőt követően a gyerekek szabadon játszhattak az intézmény élményekben gazdag játszóházban.


A járványügyi veszélyhelyzet alatt a Csodavár is zárva maradt a látogatók előtt, de immár újra visszatért az élet a régi kerékvágásba. A XV. kerületi gyermekeket  továbbra is kedvezményes belépővel várják a játszóházba.

Budapest Főváros XV. Kerület Önkormányzata és a Csodavár Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóház együttműködésének köszönhetően 2020 elejétől a kerületi gyermekek kedvezménnyel látogathatják a pestújhelyi létesítményt. A jegyekre és bérletekre vonatkozó, 20 százalékos kedvezményre jogosult minden 12 év alatti gyermek, aki a kerület állandó lakója és rendelkezik érvényes XV. kerületi lakcímkártyával. A kedvezmény igénybevételéhez nem kell mást tenni, mint a jegy vagy bérlet vásárlásakor a lakcímkártyát felmutatni.

A kedvezmény igénybevételének feltételei és menete:

  • A kedvezményt igénybe veheti minden 12 év alatti, állandó lakcímet igazoló XV. kerületi lakcímkártyával rendelkező gyermek.
  • A kedvezmény mértéke 20 százalék, ami a Csodavár Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóházba egyalkalmas játszóházi belépőre vagy a többalkalmas belépést biztosító, kedvezményes bérletre vehető igénybe.
  • A kedvezmény igénybevételének folyamata: Az első látogatás alkalmával a gyermeket kísérő felnőtt regisztrációs nyilatkozatot tölt ki, valamint felmutatja a gyermek lakcímkártyáját a Csodavár Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóház Budapest recepcióján. A további alkalmak során nincs már másra szükség, csak a gyermek lakcímkártyájának felmutatása.

A komplexum belső tereit Kő Boldizsár és csapata különleges festményekkel és egyedi játékokkal varázslatos mesevilággá alakította, mintha csak egy tengeralattjáróba érkeznének a látogatók.

Nézzenek körül, tegyenek 3D virtuális sétát a Csodavárban!

További információk:

Csodavár Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóház
Cím: 1158 Budapest, Árvavár u. 1.
Tel: +36 20 353 1021
E-mail: budapest@csodavarak.hu
Honlap: www.csodavarak.hu

(D.I.)

Fotó: www.csodavarak.hu