Menu

Értünk- egyenruhában
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.05.01.

Szent György Diocletianus császár idejében élt. A legenda szerint egy sárkányt megölt. Sárkányölő Szent György évszázadokon keresztül többek között a lovagok, a fegyverkovácsok patrónusa volt, míg jelenleg a rendőröké. Ünnepe április 24-én van. Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánt, aki szintén Diocletianus császár idején élt és katona volt. A legenda szerint az erődben hatalmas tűzvész pusztított, amit Flórián – szinte kilátástalan helyzetből – megfékezett. A tűzvész elmúltát isteni erejének tulajdonították. Május 4-e, Flórián napja épp ezért ma a tűzoltók napja is egyben.

Az elmúlt napokban épp az előbbiekben írtaknak megfelelően a BRFK XV. kerületi kapitányságán, valamint a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság Észak-pesti Tűzoltási és Mentési Parancsnokság Újpesti Tűzőrségénél is járt Hajdu László polgármester, ahol jutalmakat adott át.

A Rendőrség Napja alkalmából jutalomban részesült:
Lakatos-Tamás Gréta rendőr főhadnagy
Saskó Ibolya Magdolna rendőr főhadnagy
Szalai Krisztina rendőr főtörzszászlós
Apáti Szabolcs rendőr törzsőrmester
Papp Szilvia Tünde rendőr törzsőrmester
Péter-Szabó Emese rendőr őrmester

Néhány nappal később, április 30-án a tűzoltók részesültek elismerésben.
Miután Zajtai Béla tűzoltó főhadnagy köszöntötte az ünnepi állománygyűlésen a résztvevőket, Péter Tamás tűzoltó őrmester olvasta fel az ünnepi beszédet.
-Ez a nap igazi ünnep számunkra. Vajon miért van ez így? Nevezzük életfelfogásnak, vagy mentalitásnak, ami közös azokban az emberekben, akik a tűzoltó hivatást választják. Talán a közös cél, amelyet a tűz pusztító erejének féken tartására irányuló tenni akarás, vagy a vele való szembeállás, a mások életének védelme, illetve megmentése jelent. Veszélyhelyzetben biztosan tudjuk, számíthatunk egymásra. A bizalom hivatásunk íratlan törvénye. Aki nem így érez, és nem így tesz, az előbb utóbb elhagyja ezt a pályát.
Munkánk eredményességét jelentősen befolyásolja, hogy milyen mértékben vagyunk képesek elsajátítani egy-egy szűkebb szakmai terület bonyolult és nagymennyiségű ismeret anyagát, gyakorlati fortélyait. A tűzmegelőzés, a tűzoltás és műszaki mentés, a tűzvizsgálat, illetve a szervezet hatékony működését biztosító szakterületek különböző ismeretekkel rendelkező munkatársakat igényelnek.
A szakmai kihívásoknak való megfelelésre való törekvésünk, szinte észrevétlenül is elterelhetik figyelmünket arról, hogy alapvető céljaink közösek, bármely szakterületen is dolgozunk. Tény, hogy más-más módon és eszközzel, de egyaránt a tűzoltóság hatékony és sikeres működését kell, hogy szolgáljuk.
A tudat, hogy tűzoltók vagyunk, összeköt minket. Lényünk legmélyén időről-időre felszínre tör az az igény, hogy valamilyen módon kifejezésre juttassuk összetartozásunkat, és késztet arra, hogy felemelkedjünk a hétköznapi tevékenységünk során keletkező feszültségeken. A Flórián nap, a tűzoltóság napjának megünneplése, ennek a törekvésünknek biztosít teret.
A tűzoltói életszemlélet természetes velejárója a másokért való tenni akarás, akár végletes módon történő vállalása is. Így ünnepelni is másokkal együtt szeretünk. Ünnepünk csak akkor teljes, ha élményét megoszthatjuk a környezetünkben élőkkel is.
Idén is egész napos, vidám majálisra várjuk a tűzoltó családokat és mindazokat, akik biztonságát egész évben óvjuk a veszélyektől.
Őszintén remélem, hogy a tűzoltóság napjának ünnepi rendezvényei most is közelebb hozzák egymáshoz a főváros lakosságát és tűzoltóságát. Flórián napi gondolataink és élményeink pedig erősítik bennünk, fővárosi hivatásos tűzoltókban összetartozásunk érzését, egymás iránti szolidaritásunkat, a hétköznapok kihívásai közepette is- mondta, majd ezt követően Hajdu László polgármester átadta az önkormányzat jutalmait.

Jutalomban részesült:
Hársfalvi László tű. őrnagy
Csabai Gyula tű. főtörzsőrmester
Rácz Zoltán tű. főtörzsőrmester
Riesz György János tű. főtörzsőrmester
Tóth Henrik Lajos tű. főtörzsőrmester
Horváth Zoltán tű. őrmester

Az önkormányzati jutalmak átadása után Zajtai Béla tűzoltó főhadnagy adta át a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság parancsnokának jutalmait, elismeréseit:

Előresorolta-soron kívül egy fizetési fokozattal
Gulyás Attila tű. főtörszőrmestert
Kiss Sándor tű. tőrzsőrmestert
Puskás Iván tű. örzstzászlóst

Dicséretből csökkentette- fizetési fokozatban eltöltendő várakozási idejét egy évvel
Csigó Sándor tű. őrmesternek
Péter Tamás tű. őrmesternek

A FŐVÁROSI TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG Észak-pesti Tűzoltási és Mentési Parancsnokság Parancsnoka, Tűzoltó Nap május 04-e alkalmából DICSÉRETBEN és JUTALOMBAN részesíti:
Balog László tű. főtörzsőrmestert
Dávid László zászlóst
Horváth Zsolt tű. főtörzsőrmestert
Mészáros György tű. főtörzsőrmestert,
Moharos Attila tű. törzsőrmestert
Veress Imre tű. főtörzsőrmestert

A MAGYAR TŰZOLTÓSZÖVETSÉG, Tűzoltó Nap május 04-e alkalmából SZOLGÁLATI ÉREM kitüntetést adományozott tűzoltó szolgálatban végzett eredményes munkássága elismeréséül:
20 év után Hrabina László tű. őrnagynak
20 év után Kósa Dezső tű. főtörzsőrmesternek
20 év után Novák Gusztáv tű. főtörzsőrmesternek
10 év után Ludányi Péter tű. főtörzsőrmesternek
10 év után Rácz Zoltán tű. főtörzsőrmesternek
10 év után Tóth Henrik Lajos tű. főtörzsőrmesternek
10 év után Vorel József tű. főtörzsőrmesternek

AZ ÖTM a Tűzoltóság hivatásos állományában töltött 10 éves szolgálata és eredményes munkája elismeréséül SZOLGÁLATI JELET adományozott:
Rácz Zoltán tű. főtörzsőrmesternek

A reggeli ünnepi állománygyűlést követően délelőtt a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság Újpesti Tűzőrség előtti Hősi emlékművet koszorúzta meg a XV. kerületi Önkormányzat nevében Dr. Nagy Antal jegyző, a IV. kerületi Önkormányzat nevében Lőrincz Mihály, a Városüzemeltetési Osztály vezetője, a Magyar Honvédség Budapesti Helyőrségparancsnoksága nevében Hajdú Gábor honvéd ezredes a Magyar Honvédség I. Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj Parancsnoka, a Budapesti Tűzoltószövetség nevében: Pécz József tűzoltó ezredes, tűzoltósági főtanácsos, a Budapesti Tűzoltószövetség Elnöke, a Fővárosi Tűzoltószakszervezet és a Közalkalmazotti Tanács nevében Nagy Károly nyugalmazott tűzoltó alezredes, alelnök.

Kapcsolódó cikkek:

























Kapcsolódó linkek


Képes beszámoló