Menu

Értékőrző séta

2012.09.29.

A XV. kerületi Rákospalota – Pestújhely – Újpalota Kalendárium szerkesztői
2007-ben új kerületi díjat alapítottak Civis Honoratus néven. Az elismerést azóta minden esztendőben a Kalendárium bemutatóján adják át azon kiválóságoknak vagy családoknak, akik életükkel, munkásságukkal vagy a helyi lakosságért végzett jelentős tevékenységükkel érdemesnek bizonyulnak a közösség elismerésére.

A díjat első ízben 2008-ban adták át. A Borda család is az első díjazottak között volt, melynek két tagja, B. Tóth Klára és Borda Lajos javasolták, hogy a díj birtokosaiból Civis Kör alakuljon.
– A Civis Körön belül vetődött fel, hogy a kerület legrégebbi településének, Rákospalotának az értékeit meg kellene ismertetni – mondta Juhász Sándor, a kerület díszpolgára, a rákospalotai ipartestület korábbi elnöke. – Az elhatározást csak erősítette, hogy több olyan épületről van tudomásunk, amely a jelenleginél jobb sorsra lenne érdemes. Rákospalotán olyan elfeledett kincsek találhatók, melyekről még az itt élőknek sincs tudomása. Szerettük volna a politikusok figyelmét is a helyi értékekre irányítani, ezért kezdeményeztük a civil sétákat.
A Civis Kör a helyi civilekkel összefogva összesen öt sétát szervezett a városrészben.
Az első alkalommal a Sín utca (volt Mária utca) és környékét nézték meg. Rákospalota volt nyaralónegyedében olyan kincseket kerestek fel, mint azt a villát, ahol egykor Bartók Béla is lakott vagy a kerület legrégebbi lakóépületének számító épületet, melyet bizonyíthatóan több mint 500 éve, de lehet, hogy ennél is régebben építettek. Az épület is egyike azoknak a helyi értékeknek, mely a használóinak „köszönhetően” – sajnos – a rangjához méltatlan állapotban van.
A következő séták alkalmával az átlag negyven-ötven főből álló közönség a Pozsonyi utcai leánynevelőt, a Kossuth utcai kistemplomot, a Régi Fóti úti templomokat, a Széchenyi téri Magyarok Nagyasszonya templomot, legvégül pedig augusztus 22-én a Kossuth utcai református templomot tekintette meg.
– Ahova bejutottunk, ott szeretettel fogadtak bennünket. A plébánosoktól és lelkészektől pedig olyan titkokat tudhattunk meg, amit még azok sem ismertek, akik rendszeres látogatói ezeknek az épületeknek. A Kossuth utcai helyszínek iránt nagyon sokan érdeklődtek. Ez nem véletlenül alakult így, az utca ugyanis Rákospalota Öregfalu egyik legrégebbi és legszebb utcája volt. Mára sok szép épületét lebontották, ráadásul az utcát egy lakóteleppel is elcsúfították, így a környék múltjáról, számos értékéről már csak az emlékeinkből tudtunk mesélni az érdeklődőknek.
Juhász Sándor szerint egy időre az augusztusi séta volt az utolsó. Elfogytak a látnivalók, ami kimaradt, mint például a Liva Malom, pedig olyan rossz állapotban van, hogy csak a szívét fájdítaná a látogatóknak. A Civis Körnek azonban vannak még tervei, hogyan mutassa be a múlt emlékeit és a városrész jelenét.