Menu

Értékőrzés, hagyományőrzés

2012.05.14.

Alig telt el néhány hét, hogy Solymos Tamás Géza festő, esztéta a Csokonai Művelődési Házban mutatta be festményeit, most ismét egy új kiállítással jelentkezik a kerületben.

Ezúttal MÁV-telep üdvözlete című tárlata nyílt meg a MÁV –telepi református templom közösségi termében, melyen egyrészt Arlett Mária, a MÁV Telep Baráti Kör Közhasznú Egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket, köztük a Szent Korona Általános Iskolából érkezett diákokat, másrészt László Tamás polgármester üdvözölte a megjelenteket.
A napot a Sajtkukacz zenekar megzenésített verseinek előadása tette még színesebbé, aki szinte egy varázsvilágba álmodták bele a nézőket, valamennyiünket.
A kiállításról pedig valljon saját maga, a művész:
-Idestova tíz éve végzem értékőrző festői munkámat, mely mára már alapvetően a vasúthoz és annak környezetéhez kapcsolódik. A vasút mentén ugyanis minden értéket meg lehet találni. Alkotói munkámban stílszerűen az egyik nagy állomás a MÁV-Telep. Festése közben a gyakorlatban is világossá vált számomra a telep gondos építészeti tervezése emberközpontú megvalósítása, még létező értékeinek felbukkanása, ami a következő évekre számos festői témát kínál számomra. Festményeimen az atmoszférát mentem, mely a néha hiányos kollektív emlékezet számára egy-egy jelzőkaró. A történelem visszatekintő értelmezése során módosul az emlékezés, és értelmezés. Az itt végzett festői munkám során kaptam azt a megtisztelő felkérést és lehetőséget a Baráti Kör részéről, hogy bemutassam a festményeimet.
A tárlat május 20-ig tekinthető meg hétfőtől péntekig 11-17 óra között.