Menu

Értekeztek az igazgatók
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.09.01.

Augusztus 30-án a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény koncerttermében került sor a hagyományos kerületi igazgatói tanévnyitó értekezletre, melyet a sok éve megszokottól eltérően már az Oktatási, Művelődési, Ifjúsági és Sport Osztály új vezetője Helmajer Lászlóné nyitotta meg, akinek megbízatása áprilisig tart A végleges kinevezéséről majd csak akkor dönt a testület.

Az értekezleten a kerületi Önkormányzat részéről Hajdu László polgármester, és Németh Angéla, a Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság elnöke vett részt.
Az üdvözlő gondolatokat a polgármester mondta el.
-Ismét eltelt a nyár, és remélhetőleg minden pedagógus kipihenve, erőtől duzzadva várja már a tanévet. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy több pedagógus a nyarat is, vagy annak legalább egy részét végigdolgozta. Többükkel ugyanis magam is személyesen találkoztam, mikor végiglátogattam a táborokat. Örömmel láttam, hogy a sok száz (összességében sok ezer) kerületi gyerek milyen jó körülmények között nyaralhatott az önkormányzat különböző létesítményeiben.
A kerület oktatási helyzetét értékelve a polgármester elmondta, az óvodák 100%-os feltöltöttségűek. Jelenleg körülbelül százra tehető a felvételre várakozók listája. 20 óvodában 101 csoportban 2200 gyereket foglalkoztatnak. A jelenlegi kapacitás sajnos, csak ennyit bír el. Az iskoláikba összesen 6166 diák iratkozott be. A 11 iskolában 27 elsős osztályban összesen 512 kisdiák kezdi meg az iskolai tanulmányait. Ez a szám kedvezőbb az előző évekhez képest: lassult a korábbi években tapasztalható gyerekszám-csökkenés. A 27 első osztály megegyezik az előző év adatával, maximum annyi különbség, hogy a Hartyánban és a László Gyulában 3-3 első osztály helyett 4-et, míg a Szent Koronában és a Száraznádban a tervezett 4 helyett 3 első osztályt indítotanak. A kerület közoktatása 1443 főnek jelent munkahelyet. Ez a szám 2,5 álláshellyel magasabb a tavalyi adatnál.
A polgármester szólt arról, hogy a soron következő tanév is bővelkedni fog ünnepekben. A Szent Korona Általános Iskola idén ünnepli a centenáriumát, míg a Kavicsos közi iskolában a névadó, László Gyula 100. születésnapjára emlékeznek majd. De ugyancsak ünnepel a kerület oktatási stratégiája, hisz a nevelési-oktatási központok is tízéves múltra tekintenek vissza.
-A tanévkezdés nem csak az oktatási és nevelési feladatok kezdetét jelenti, hanem a sportélet, illetve a kulturális élet megpezsdülését is. Úgy vélem, a feltételek adottak a tanév megkezdéséhez, a források – még ha szűkösek is -, de a rendelkezésünkre állnak, a jogszabályi változásokról pedig menet közben minden érintett értesülni fog.
Szeptembertől minden iskola tantestülete maga dönti el, hogy második osztálytól írásban vagy osztályzattal értékeli a gyerekeket. A két módszer együttes használatát is lehetővé teszi a törvény. Ugyancsak változott a jogszabály a buktatással kapcsolatban. Eddig alsó tagozatban csak a szülő hozzájárulásával lehetett a diákokat megbuktatni, szeptembertől azonban második osztálytól már a diák teljesítménye, illetve a pedagógus értékelése lesz a mérvadó ez ügyben- hangzott el, majd a tanév szakmai feladatairól Pázsikné Szilágyi Gabriella közoktatási szakértő, óvodai szaktanácsadó, illetve Szüdi János szakértő tartott rövid előadást.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló