Menu

Erős szövetséggel a XV. kerületért

2019.07.16.

Németh Angéla polgármester és Karácsony Gergely közös sajtótájékoztatón ismertette hétfőn a városrésszel és fővárossal kapcsolatos elképzeléseit.

„Amit vállaltunk, megtettük: a sikeres főpolgármesteri előválasztás után megszületett az a politikai megoldás, ami lehetővé teszi, hogy Budapest októbertől megváltozzon” – jelentette ki hétfő délelőtt a Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd), Zugló polgármestere és ellenzéki főpolgármester-jelölt a rákospalotai Karácsony Benő parkban. Az eseményen jelen volt Németh Angéla polgármester is, aki az ellenzéki pártok közös jelöltjeként indul az októberi választásokon. A hétfői volt az első alkalom, hogy Karácsony bemutatta egy kerület közös ellenzéki polgármester-jelöltjét. Mint ismert, Németh Angéla a RÁTE és a Szolidaritás jelöltjeként, ellenzéki összefogással egy éve lett időközi választáson a XV. kerület polgármestere – elődje, Hajdu László parlamenti mandátumot szerzett ezért írták ki a voksolást –, most pedig az ötéves önkormányzati ciklus végén kell minden településen választásokat tartani.

Lenne pénz a fejlesztésekre

Karácsony Gergely azt mondta, a XV. kerületieknek különös okuk van, hogy – hasonlóan a budapestiek többségéhez – a baloldali pártokat támogassák. A városrésznek lenne forrása az alkalmazottak előírtnál nagyobb fizetésemelésére, lenne forrása a fejlesztésekre, a Fidesz azonban – a költségvetés el nem fogadásával – mindent megtett, hogy ezeket a forrásokat az önkormányzat 2019-ben ne költhesse el. Sok okuk van a XV. kerületieknek arra, hogy egyértelmű baloldali-ellenzéki többség legyen a testületben, mondta, ezek közül Karácsony Gergely kiemelte, hogy Pintér Gábor személyében egy becsületsértésért jogerősen elítélt jelöltet indítanak a kormánypártok.

„A becsületsértésért jogerősen elítéltek útja nem járható” – jelentette ki Németh Angéla, aki szerint a XV. kerület életében az elmúlt hónapokban a hétköznapok harcai mellett új frontot nyitott a spontán összeállt, fideszes vezetésű bosszúkoalíció, amely minden pozitív dolgot meg akart akadályozni. Összekapaszkodással, megfeszített munkával azonban kudarcot vallott a bosszúkoalíció, mondta a polgármester, így a kerület megtarthatta a rendezvényeit, nyári táborait és elindulhat az elmúlt 20 év legnagyobb fejlesztése, az északi szennyvízfőgyűjtő-csatorna beruházása.

Egészségügy, közlekedés,

„Soha nem indult még ilyen erős szövetség a kerületünkben egy választáson” – jelentette ki Németh Angéla és röviden vázolta ennek a szövetségnek a programját. Ígéretet tett a kerületi egészségügy fejlesztésére: csökkeni fognak a várólisták, felszámolják a Deák utcai rendelőtorzót, felújítják az összes kerületi rendelőt, a rendelőintézetbe pedig új CT-gépet vásárolnak. A kerület a jövőben is meg fogja tartani szociális juttatásainak rendszerét. Megválasztása esetén az önkormányzati választásokat követő két héten belül lesz költségvetése a kerületnek és 2019. január 1-jéig visszamenőleges hatállyal végrehajtják a kerületi fizetésemelési programot – mondta a polgármester. A szennyvíz főgyűjtő megépítésével az M3-as autópálya melletti szabad területeken újabb ipari zónákat hoznak létre.

A fővárossal, így a polgármester reményei szerint a Karácsony Gergellyel való együttműködést érinti a kötöttpályás közlekedés fejlesztése – és itt kifejezetten kérte, hogy a 69-es vonalán a mostani magas küszöbű villamosokat cseréljék le az ott közlekedők érdekében alacsonypadlósokra.

Ott lesz útfelújítás, ahol szükséges

Németh Angéla kitért arra is, hogy a szomszédos, fideszes vezetésű kerületekben a jelenlegi fővárosi vezetés milliárdokat költ a kezelésében lévő utakra, míg a XV. kerületben 0, azaz nulla forintot fordított erre a célra. Pedig alapos felújításra szorulna a Zsókavár utca, az Erdőkerülő utca vagy éppen a Deák utca. „Az új budapesti vezetéssel szeretnénk felújítani ezeket a fővárosi kezelésű utakat” – jelentette ki Németh Angéla. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt egyértelmű ígéretet tett arra, hogy minden olyan fővárosi utat fel fognak újítani a győzelme esetén, amely rászorul erre. Mindenhol felújítani fognak, függetlenül attól, hogy milyen színű a polgármester.

Fotó: Vargosz/XV Média