Menu

A védett természeti területen található kerületi erdők tarvágásának tilalma

2022.10.18.

Tájékoztató a tilalomról.

„Tisztelt XV. Kerületi Erdőtulajdonosok!

A Fővárosi Közgyűlés a 2022. augusztus 31. napján megtartott ülésén megalkotta a védett természeti területen található budapesti erdők tarvágásának tilalmáról szóló 33/2022. (IX.4.) önkormányzati rendeletét.

Az önkormányzati rendelet megtiltotta – az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény szerinti esetek kivételével – a tarvágást a magántulajdonban álló természetvédelmi területekre nézve a természetvédelmi vagy Natura 2000 elsődleges rendeltetésű, őshonos fafajokból álló természetes erdőnek, természetszerű erdőnek vagy származékerdőnek minősülő természetességi állapotú, az erdőfelújítási kötelezettségre vonatkozó célállományt alapul véve természetes mageredetű erdőfelújításra alkalmas erdőben. Az önkormányzati rendelet 2022. szeptember 7. napján lépett hatályba.

A Fővárosi Közgyűlés rendeletében foglaltakat Budapest teljes közigazgatási területén, így a XV. kerületben is alkalmazni kell.

Az előzőekre tekintettel felhívom szíves figyelmüket, hogy 2022. szeptember 7. napjától tilos a XV. kerület közigazgatási területén belül, védett természeti területen található erdők tekintetében tarvágást alkalmazni. A tilalom betartását a természetőrök folyamatosan figyelemmel kísérik, a rendeletben foglaltak megszegése esetén jelezzük azt a természetvédelmi hatósági jogkörben eljáró Fővárosi Önkormányzat felé.

Budapest, 2022. október 18.

Tisztelettel,

Cserdiné Németh Angéla
polgármester“