Menu

Erdélyi civil szervezetek küldöttsége a XV. kerületben

2006.05.24.

A Pestújhelyi Pátria Közhasznú Egyesület és a Civitalis Egyesület a
Pestújhelyi Napok rendezvénysorozat keretében meghívta a Magyar Civil
Szervezetek Erdélyi Szövetségének delegációját.
A meghívásnak eleget téve május 19-21 között így tizenkét fő érkezett a XV. kerületbe, ahol színes programokon vehettek részt, illetve tapasztalatcserére is lehetőségük nyílt.

A küldöttség tagjai pénteken a Pestújhelyi Napok hivatalos megnyitóján vettek részt, majd a Feminában a vacsora mellett a Pestújhelyi Pátria Egeysület tagjaival közösen tekéztek.
Szombaton egész nap a Határtalan Civil Nap rendezvénysorozaton tartottak és hallgattak meg érdekes előadásokat, beszámolókat, miközben a Rákospalotai Múzeumban az egynapos szabadtéri tárlatot tekintették meg egy bográcsgulyásos ebéd elfogyasztása mellett. Az esti Hörpentőben tartott búcsúvacsorát követően a delegáció néhány tagjának haza kellett utaznia, ám döntő többségük vasárnap délelőtt ellátogatott a polgármesteri hivatalba, ahol Hajdu László polgármester fogadta őket, s elkalauzolta őket az épület fontosabb helyszíneire. A programon részt vett Avarkeszi Béla civil referens, valamint a PEPE részéről Báder György elnök, Sebestény István elnökségi tag, s egyben a Civitalis Egyesület elnöke, dr. Mészáros Balázs és Podmaniczky Elek.
A séta a házasságkötő teremben kezdődött, ahol a polgármester elmondta többek között azt is, hogy az elmúlt héten ezen a helyszínen avatott magyar állampolgárrá 19 erdélyit. (Ez a szám évente a 2-300 főt is eléri.) Hajdu László szólt a hivatal munkájáról, a szolgáltatásokról, majd a küldöttség megtekintette a polgármester szobáját, az alpolgármesterek munkahelyét. Miután a Díszteremben az érdeklődő kérdésekre beszélt a polgármester az önkormányzat működéséről, egy rövid tájékoztatást adtak az erdélyiek a Kossuth teremben arról, hogy ők honnan érkeztek, mely civil szervezet képviseletében vannak jelen. A beszélgetés még a közösen elfogyasztott ebéd közben is folyt, majd a küldöttség tagjai hazautaztak.
S hogy kik voltak nálunk?
Benedek Márta (Bodvaj Egyesület), Csáki Rozália (Erdélyi Magyar Civil Szervezetekért Alapítvány, CIVITAS Alapítvány), Kovács Csongor (Zöld Erdély Egyesület), Magyari Sára (START Tanácsadó és Továbbképző Iroda), Magyari Levente (Gyergyói Civil Háló), Somai József (ERMACISZA, Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége), Szabó Andrea (Outward Bound Romania), Szenkovics Dezső (Agnus Média Alapítvány), Takács Gyöngyi (Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda), Vajda György (Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE)), Zahoránszki István (Hollósy Simon Művelődési Egylet), Zsombori Csaba (Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont Diáktanácsa)
A vendégeket a PEPE tagjai kísérték, segítették itt tartózkodásuk során.

Képes beszámoló