Menu

Épül és szépül a rákospalotai városközpont

2001.11.07.

A XV. kerületi Polgármesteri Hivatal új épületszárnyának évekkel ezelőtti megépítésével már az új rákospalotai városközpont első épületegyüttese készült el. A Hubay Jenő tér a hősi emlékművel, impozáns díszburkolatával és fáival, majd a Szőcs Áron utca kétszer két sávosra bővítése is ezt a célt szolgálta. Birtokba vehettük a teljesen felújított, Rákospalotát Újpesttel összekötő felüljárót is. Az új városközpont formálódásának jelentős állomása az Eötvös utca – Szőcs Áron utca – Bocskai utca „karéjéban” felépült 144 lakás, amelyekbe rövidesen beköltözhetnek a lakók.

A Nívó Ingatlan Rt. beruházásában – két szakaszban – az Eötvös utca és a Beller Imre utca között felépülő összesen 252 lakásból hamarosan megkezdik az első épületegyüttes 144 lakásának átadását. A Polgármesteri Hivatallal átellenben az Eötvös utca sarkától a Hubay Jenő téren át, majd a Szőcs Áron utca páros oldalán „továbbhaladó” és a Bocskai utcára „visszakanyarodó” épületsor (amely három belső udvarral két mellékszárnyat is magában foglal) meghatározó épületkomplexuma lesz Rákospalota központjának. Amelyben a kialakított lakások, bár a legkiválóbb anyagok és szerkezetek felhasználásával épültek, nem tartoznak a legdrágább kategóriába. Sőt, ezeket a lakásokat az átlagnál jóval kedvezőbb árfekvésűnek is minősíthetnénk.
Ne feledkezzünk meg a leendő városképet meghatározóan formáló tervek készítőiről, a Lahner és Társa Építész Tervező Kft.-ről és a Kiss J. Gábor építésvezető irányításával dolgozó, igen jó munkát végző építőkről, az ERA Építő és Létesítményfejlesztő Kft.-ről sem.
Néhány hónapja hófehér alapú óriásplakátok jelentek meg az utcákon, a tévéműsorok jelölésénél használatos piros koronggal és a „Csak 18 éven felülieknek!” felirattal. Jó ötlet volt az ilyen módon alkalmazott titokzatos figyelemfelhívás, hiszen ezek után mindenki várta, kereste a folytatást, a magyarázatot. Tévéreklám formájában ez el is érkezett. „Csak egyszer mondom el” – kezdte a nem kevésbé titokzatos hölgy a „korhatár-megjelölés” után. „Lakások, államilag támogatott hitelre, már 42 ezer forint havi törlesztéssel.” S a háttérben jól láthatóan ott volt a rákospalotai városközpont szép új házainak sziluettje.
– Valóban mindent megtettünk azért, hogy lakásaink az igazán elsőrangú minőség mellett is elérhető áron legyenek forgalmazhatók – mondja Éliás Mariann, a Nívó Ingatlan Rt. vezérigazgató-helyettese. – A hirdetésünk egy húsz éves futamidejű ötmilliós kölcsönre érvényes, ahol ennek hátteréül ott lehet mondjuk a szülők saját ingatlana, jelzálog-fedezetül és a megfelelő önrész is rendelkezésre áll.
Mi a hitel-ügyintézést is kellőképpen meg tudjuk gyorsítani, szinte mindent el tudunk intézni az ügyfél helyett, a vevőnek csak a hitelszerződés aláírására kell személyesen megjelenni a bankban.
Vegyünk például egy 36 négyzetméteres kis lakást, amely a teremgarázsban biztosított hellyel együtt 9 millióba kerül, vagy ha a garázshelyre valaki nem tart igényt, akkor 8 millióba, amelyből az arra jogosultak még a 400 ezer forintos áfát is visszaigényelhetik. Tényleg mindenből a legjobbat igyekeztünk felhasználni az építkezésnél. A három szint plusz tetőtér-szint a szabályok szerint még nem tenné szükségessé a lift beépítését, ám a mi épületünkben ez a „szolgáltatás” is benne van, méghozzá csúcstechnológiás felvonókkal biztosítva. Kiváló zajszigetelésű ablakok és a legjobb kategóriájú egyedi fűtőberendezések teremtik meg a leendő lakók magas szintű komfortérzetét.
A cégvezető-helyettestől és dr. Szabó Laura ügyvédnőtől azt is megtudtuk, hogy a másfél szobás 36 négyzetméteres garzonoktól 116 négyzetméteres nagylakásokig terjed a választék, mindenütt első osztályú szerelvényekkel, burkolatokkal, tapétákkal, beépített konyhabútorral, különálló mellékhelyiségekkel, „ajándék” gardrób-szekrényekkel, az egyedi gáz- és víz-fogyasztás mérésére szolgáló órákkal. Kelendőek lehetnek a különleges igényeket kielégítő tetőtéri kétszintes lakások is.
A most átadandó épületkomplexum földszintjén – az esztétikus új városközpont alakításához nagyban hozzájáruló – tizennyolc üzlet várja a tulajdonosokat. (Ezek a helyiségek sem mondhatók drágának a maguk 300 ezer forintos bruttó négyzetméterárával.)
Végül az építők – a beruházás „koronájaként” – rendezett, füvesített, magas színvonalon parkosított környezettel járulnak majd hozzá a kellemes összhatású új városképhez.
Főváros-szerte is biztosan sok, csak emiatt idelátogató vendéget vonzó különlegességnek számít majd az a két ház-együttest összekötő, a Bocskai utca fölött átívelő hídszerkezet, amelyben a tervek szerint egy megfizethető kategóriájú étterem kerül kialakításra. A hídrészben lesznek az asztalok és a két épületrészben ehhez kapcsolódnak a bár, a konyha, és az iroda helyiségei.
A Nívó Rt. központjában mintakonyhát, szobákat, fürdőszobát, gardróbot és mellékhelyiséget alakítottak ki, emellett természetesen azt is vállalják, hogy az érdeklődőknek, reménybeli vevőiknek a helyszínen mutassák be leendő lakásukat.
Fontos tudni azt is, hogy mivel ezek a lakások közvetlenül az építtetőtől kerülnek a tulajdonoshoz, a minimális átírási illetéken kívül a sokkal nagyobb értékű tulajdonszerzési illetéket – első értékesítésről lévén szó – nem kell megfizetniük. Egyébként minden egyes lakás átadása és a szükséges hibajavítások utáni átvétele külön, egyedileg történik. (Ami azért 144 lakás esetében nem lesz „kis mutatvány”.)
Az eddigi jó tapasztalatokra alapozva a Nívó Rt. nem szeretné a II. ütemmel befejezni a rákospalotai városközpont építését, szépítését. Jó lenne nekik is, a kerületnek is, ha folyamatosan építkezhetnének tovább egy III., IV. és V. ütemben is.

A Nívó Ingatlan Rt. (a Suzuki Ász szalonja mellett) a XV. kerület Gábor Áron utca 142. szám alatt található, a telefonjuk pedig, ahol készséggel állnak a további részletekről érdeklődők rendelkezésére: 410-5393.