Menu

Építő játékok

2012.10.11.

Az Építészet Világnapja, október 1. alkalmából a Magyar Építész Kamara (MÉK) Kós Károly termében könyvbemutatót tartottak. A frissen megjelent kötet címe: Építő játékok – kreatív építészeti foglalkozások gyermekek részére.

A XV. kerületi önkormányzat és a Magyar Építész Kamara közös kiadványát
László Tamás, a kerület polgármestere mutatta be. Előbb azonban a rendezvény házigazdája, Noll Tamás, a MÉK elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy László Tamás egy évvel ezelőtt kérte meg arra, hogy segítsen az építészeti tehetséggondozó program létrehozásában. A program létrejött és a meg tartott 10 foglalkozást dokumentálja a kötet. A könyv bemutatja a Hubay iskolában önkormányzati és kamarai támogatással tartott kreatív építészeti foglalkozásokat, s ad útmutatást azoknak, akik hasonlót kívánnak szervezni.
László Tamás arról beszélt, hogy nincsenek véletlenek. Ennek ellenére azt lehetne mondani, hogy a kezdeményezés, s a kiadvány összekapcsolódó véletlenek sorának köszönheti megvalósulását. Az indító lökést pedig az a mondat adta, miszerint: „olyan, hogy építőművészet, nincs”. A polgármester beszélt kerületünkről, az itt fellelhető és a már veszendőbe ment építészeti értékekről, s a most elfogadott értékvédelmi rendeletről is. Megköszönte a foglalkozások megvalósításában végzett munkát Beleznay Évának, dr. Duró Zsuzsának, Kovács Ildikónak, Mújdricza Péternek, Noll Tamásnak, Tatai Máriának, Zöldi Annának. Ők pedig egyenként beszéltek személyes tapasztalataikról, a munkához kapcsolódó élményeikről.

—————————————-

Az Építő játékok könyvről László Tamás polgármestert kérdeztük.
– A könyvet többen közösen jegyzik. A program, melyről a kötet szól, csak együttműködéssel jöhetett létre, ezt mindannyian hangsúlyozták a bemutatón. Az alapötlet azonban az öné.
– Van egy fontos mondás: az ötlet nem kultúra. Mi kultúrát kívánunk építeni, éppen ezért sokkal fontosabbnak tartom a kezdeményező gondolatnál mindenkinek – a gyerekeknek, akik nélkül nem lett volna értelme, az építészeknek, akiknek a lelkesedése átsegített a nehézségeken, az Építész Kamarának, a Hubay Zeneiskolának – a hathatós közreműködését.
– A közreműködő építészek megfogalmaztak elveket, kidolgoztak vázlatokat, aztán maguk is örömmel látták, ahogy a gyerekek a játékosságukkal, kreativitásukkal alakították a programot.
– Amikor elkezdték a foglalkozásokat, számított arra, hogy ennyire lelkesek lesznek a gyerekek?
– A gyerekek a programban azért vettek részt lelkesen, mert résztvevők voltak, nem oktatási alanyok. Érdemes megnézni a figyelő arcokat, alkotó részvételükről tanúskodó mozdulataikat a könyv lapjain.
– Mint a bemutatón elhangzott, szeretnének több korosztályt is bevonni a programba. Ez mikorra valósulhat meg?
– Elsőként a jelenlegi programot kívánjuk továbbvinni a 6-10 éves gyermekek körében. Elő kívánjuk készíteni a második, 10-14 éveseknek szóló és a középiskolásoknak, a 14-18 éveseknek szóló szintjét is. Mindegyik korosztály más-más igényű, másképp kell beszélni nekik az épített és természeti környezetről.
– Elképzelhető, hogy idővel országos vagy akár európai építészeti mozgalom elindítója, centruma lesz a kerület?
– A programot nem magunknak találtuk ki, örülünk a követőknek. Szívesen állunk az élére ilyen típusú képzési, sok vonatkozásában közművelődési programnak.
– Ha célt ér a kezdeményezés, milyenek lesznek a jövő építészei, mi jellemzi majd munkáikat?
-Az Építő játékok nem feltétlenül az építészek képzését segíti elő, viszont segít megérteni az építészetet. A könyvvel igényes, figyelő embereket szeretnénk nevelni.