Menu

Építésügy újradátumozva

2012.12.20.

Új korszak kezdődik a magyar építésügyben, 2013. január 1-jétől olyan lényeges változások lépnek életbe, amelyekre az elmúlt évtizedekben nem volt példa. Átformálódik a helyi közigazgatás, megalakulnak a járási hivatalok, ahol létrejönnek az építésügyi és örökségvédelmi hivatalok. A változásokról a szakmabelieknek december 6-án a kerületi polgármesteri hivatalban Deák Zsolt, az Építéshatósági Csoport vezetője tartott tájékoztató előadást.

A tanácskozáson gyakorlati útmutatásokat ismertetett a csoportvezető.
A jövőben egészen más munkamegosztás alakul ki a települési önkormányzatok jegyzői és az építésügyi hivatalok között. Párhuzamosan két építésügyi hatóság működik majd. Továbbra is a polgármesteri hivatalban a jegyzőknél kell jelentkezniük azoknak a lakosoknak, akik például családi házuk építésével kapcsolatos dokumentumaikat szeretnék elintézni.
Az összetettebb beruházásokkal kapcsolatos eljárásokhoz (lásd védett épületek), vagy az építészrendészeti ügyekhez szükséges papírokat viszont a járási hivatalhoz kell majd benyújtani. Az építésügyi igazgatásban is új eljárási szabály lép érvénybe, a polgármestereknek a jövőben nagyobb beleszólásuk lesz a helyi építkezésekbe. Ezen kívül a fővárosban két helyen működik majd az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal, Pesten az V., míg Budán az I. kerületben. Bevezetik az elektronikus ügyintézést is az építésügyi hatósági eljárásokban. Az állampolgárok számára részben megmarad a papíralapú adatfelvétel, azonban az ügyfélszolgálati pontokon mindent digitalizálni fognak.
A gördülékeny munkamenet érdekében egyelőre érdemes a polgármesteri hivatalokban keresni a szakembereket, akik útbaigazítás mellett tanácsokkal is ellátják a lakosokat az ügyes–bajos kérdésekben.