Menu

Enyhíteni a károkat

2020.06.27.

A kormány milliárdokat akar elvonni a XV. kerülettől a 2021-es költségvetésben – ennek ellensúlyozására tett javaslatot Szilvágyi László.

„Újabb négymilliárd forintot akar elvonni a kormány a XV. kerületi önkormányzattól a következő négy évben” – jelentette ki Szilvágyi László pénteken. A Mindenki a Tizenötödikért-frakció képviselője a Polgármesteri Hivatalban tartott tájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a járványhelyzet elmúltával is elvonják az önkormányzatoktól a gépjármű adó teljes összegét, és emelkedik a szolidaritási hozzájárulás mértéke is.

Liwa-malom, Nevesincs-tó, 3-as metró

„A szolidaritási hozzájárulást elvileg az önkormányzat tulajdonában álló iskolaépületek felújítására kell fizetnünk – ehhez képest még a füvet sem sikerült lenyírni az udvarokon a karantén alatt” – jelentette ki a 2-as választókerület képviselője.

Szilvágyi László szerint valamit tenni kell azért, hogy az elvonásokból közvetlen támogatásként, egy-egy célra visszajusson forrás a XV. kerületbe. Ezért az LMP parlamenti frakciójával együttműködve két, a városrészt érintő módosító javaslatot nyújtottak be az állami költségvetéshez. Az egyik módosító a Nevesincs-tó és a Liwa-malom környezetének megújítását, illetve utóbbi esetében a felújítás utáni ökoturisztikai hasznosítását irányozza elő. A másik pedig az M3-as metróvonal tervezés alatt álló meghosszabbításának finanszírozására vonatkozik – az észak-déli metró új szakaszának egyik megállója érintené a XV. kerületet is.

A pénteki bejelentésen részt vett Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője is aki arról beszélt, hogy a 2021-es költségvetéssel a Fidesz a munkavállalók és az önkormányzatok ellen fordult. Ezért 123 módosító indítványt nyújtottak be a költségvetés tervezetéhez. Ezek közül 44 érinti az önkormányzatokat, azok konkrét megsegítését, fejlesztéseit, beruházásait.

Kiváló alkalom

A Fidesz XV. kerületi frakciója korábban azt állította, a költségvetési tervezet nem, hogy elvonást jelent az önkormányzat számára, hanem egyenesen több forrást biztosít. Lehoczki Ádám ezzel együtt felajánlotta a segítségét ahhoz, hogy segítenek a kormánynál kerületi beruházásokért lobbizni – Szilvágyi László bejelentése kiváló alkalmat ad erre.