Menu

Emléktábla, kiállítás és gála

2005.04.15.

A József Attila emlékhét programjában hétfőn először a József Attila utcában található Manóvár Óvoda falán avatta fel Hajdu László polgármester és Ambrus János a MOS Bizottság elnöke József Attila emléktábláját.

Az óvodánál Frák Erika, a Pestújhelyi NOK elnök-igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd a száz évvel ezelőtt született József Attilára emlékezett néhány mondattal. Többek között elmondta, hogy a várva várt gyermek, József Attila születése majdnem édesanyja életébe került, hiszen testvérei születését (Etus és Jolán) követően 5,5 kg-mal látta meg a napvilágot.

-Bár a szegénység, a nyomorúság jutott számára édesapja külföldre való távozása után, ám egész életében a szeretetre, a megértésre és az emberiség iránti tiszteletre vágyott. Ezt a tiszteletet azonban csak halála után jóval, nagyon sokszor csak vitatva tudta megkapni az utókortól – mondta az igazgatónő, majd a kortársak gondolatait idézte:
Faludy György: Te nagyon nagy és jó költő vagy!
Ignotus Pál: Van helyed az irodalomban!
Bartók Béla: Az vagy a költészetnek, mint én a muzsikának!

Ambrus János, a MOS Bizottság elnöke az igazgatónő szavai után köszöntőjében arról beszélt, hogy bár a kortársak nem is nagyon ismerték el József Attilát, ám ma már biztosan állítható, hogy a legnagyobbak közé tartozik. Az elnök ezután a születésnap alkalmából a költő Születésnapomra című verset mondta el.

Szicsó Szilvia diák József Attila: A kutya című versét szavalta el, majd az emléktábla-avatásra került sor, melyet Hajdu László, Ambrus János és a Manóvár Óvoda kisovisa leplezett le.

Az emléktáblát Hajdu László polgármester és Lindner Gusztáv, az OMIS osztályvezetője a képviselőtestület és a polgármesteri hivatal nevében, Kinga néni, a Manóvár óvoda vezetője és két óvodás az óvoda nevében, majd két lakó a József Attila utcában lakók nevében helyezte el a megemlékezés koszorúját.
A koszorúzást követően a megemlékezést Frák Erika az alábbi szavakkal zárta:
-Ignostus Pál József Attila temetésén a következőket mondta: A folyóirat, az írói kör, a baráti közösség, amelynek viseletében hozzászólok, tőled kapta a nevét. Az igaz, melyet erőnktől telhetően szolgálunk a te ragyogásodtól kapta meg rangját és szépségét, de ami belőled maradt, az nem a mienk, hanem minden magyar nyelven eszmélő emberé.

A program ezután az óvodában folytatódott, ahol az ovisok műsorát hallgatták meg a megemlékezők, majd a Pestújhelyi Általános Iskola Suliszalonjában Dráher János festőművész a József Attila képzőművészeti pályázatra beérkezett alkotásokból álló kiállítást nyitotta meg.

Először Frák Erika, elnök-igazgató köszöntötte a vendégeket, a gyerekeket és szüleiket, majd elmondta, hogy a képzőművészeti pályázatra két témában lehetett pályázni: Ahogy én látom József Attilát címmel illetve versillusztrációval. A pályázatban megfogalmazott feladat ismertetését követően az igazgatónő József Jolán: József Attila élete című művéből olvasott fel részletet, majd három József Attila vers hangzott el: Kovács Valéria első osztályos tanuló az Altató címűt, Balázs Mónika hatodik osztályos a Mikor az uccán átment a kedves címűt, míg Terjék Katalin nyolcadik osztályos a Nem emel föl című költeményt szavalta el. Megzenésített versként a „Tudod, hogy nincs bocsánat” hangzott el.

Dréher János festőművész kiállítás megnyitó beszédében külön kihangsúlyozta, hogy József Attila versei örökérvényűek. A gyerekek munkáiról szólva elmondta, hogy az „Ahogy én látom József Attilát” című témakörben főként portrémásolatokkal neveztek be a fiatalok, úgy a versillusztráció témakörben sokkal színesebb, bátrabb komponálások jöttek létre.

Ezután a díjak, az oklevelek és ajándékok átadása következett.

Díjazottak:
1. Horváth Kata (negyedik o.) – Czabán Általános Iskola
2. Kovács Réka (első o.) – Czabán Általános Iskola
3. Lakatos Cintia (6,5 éves)- Hartyán NOK
4. Henri Dorina (harmadik o.) – Kossuth NOK
5. Fehér András (harmadik o.) Kossuth NOK
6. Fürtös Tímea (ötödik o.) – Kolozsvár Általános Iskola
7. Csere Klaudia (második o.) – Károly Róbert Szakközépiskola,Ált.Isk.,Óvoda
8. Vörös Tímea és Juris Bernadett (ötödik o.) – Pestújhelyi NOK
9. Kertész Dániel (ötödik o.) – Pestújhelyi NOK
10. Szegedi Tamás (első o.) – Pestújhelyi NOK
11. Jakab Szandra (ötödik o.) – Pestújhelyi NOK
12. Kuruczki Nikolett (6,5 éves ) – Pestújhelyi NOK – Manóvár Óvoda

A nap utolsó programjaként az Újpalotai Közösségi Házban a Hubay Jenő Zeneiskola diákjai egy csodálatosan szép, felemelő műsorral léptek a közönség elé illetve Gyurcsánszky János alpolgármester ünnepi szavakkal megnyitotta az emlékhetet valamint ez alkalomból ő is József Attila verset szavalt el.