Menu

Emléktábla Balassi Bálintnak

2004.10.26.

Október 20-án délelőtt a XV.kerületi Önkormányzat Balassi Bálint emléktáblát avatott a Borsod-Abaúj Zemplén megyei községben, Hejcén, ahol Balassi kedvesének, Losonci Annának volt a birtoka.

Az ünnepségen részt Gyurcsánszky János alpolgármester, Ambrus János, a Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság elnöke, több önkormányzati képviselő, intézményvezető, valamint Lévai Csaba, Hejce polgármestere.

– 450 éve ezen a napon látta meg a napvilágot a XVI. század halhatatlanul gazdag irodalmának legnagyobb alakja, Balassi Bálint. Őt tekintjük a magyar irodalom első számú klasszikusának, világirodalmi szintű képviselőjének.

Ma itt, Hejcén, Balassi kedvese, Losonczi Anna egykori birtokán ünnepséggel és emléktábla avatásával tisztelgünk a költőgéniusz- végvári vitéz előtt, ezzel lezárva az október 8-ai anyanyelvi konferenciával kezdődött ünnepségsorozatunkat- hangzott el az avató ünnepség kezdetén, majd korabeli reneszánsz zenét és éneket adott el Farkas Attila és a Kisgyőri Énekmondók.

Tőzsér Tamás, a Dózsa György Gimnázium diákja Balassi Bálint Egy katonaének című versével köszöntötte a jelenlévőket, majd a MOS Bizottság határozata hangzott el: A Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság 276/2004. (IX. 21.) számú határozatával úgy döntött, hogy itt Hejcén, az egykori Losonczi-birtokon emléktáblát állít Balassi Bálintnak, aki nemcsak az első magyar nyelven író költőnk, hanem ma is példa, életmodell.

Ezután a MOS Bizottság részéről Ambrus János, míg Hejce polgármestereként Lévai Csaba tartotta meg ünnepi beszédét, köszöntőjét.

Balassi Bálint Borivóknak való című versének valamint korabeli reneszánsz zene és ének elhangzását követően került sor Balassi Bálint emléktáblájának avatására.

Az emléktáblát Gyurcsánszky János alpolgármester és Dr. Géczi István, az Ifjúsági és Sportközpont igazgatója leplezte le, majd a XV. kerületi Önkormányzat nevében Gyurcsánszky János és Ambrus János koszorúzta meg.

Az Ifjúsági és Sportközpont nevében Dr. Géczi István és Steiner Károly, a tábla készítője helyezek el koszorút.

Az avatóünnepség végén Tőzsér Tamás Balassi Bálint Hogy Júliára talála című versét szavalta el, majd Farkas Attila és társai zenéltek.