Menu

Emléktábla avatás a kórháznál
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.10.31.

A Pestújhelyi Pátria Közhasznú Egyesület október 26-án megemlékezést tartott a volt orosz kórház főbejáratánál, majd az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából az egyesület által készíttetett emléktáblát Pomogáts Béla irodalomtörténész, Pestújhely szülöttje avatta fel.

A megemlékezőket Mészáros Balázs, az egyesület tagja köszöntötte.
-Adósai vagyunk a következő generációknak, mert egyre kevesebben vagyunk, akik gyerekként, fiatalemberként tanúi, vagy éppen részesei lehettünk az akkori viharos napoknak. A mi kötelességünk megőrizni, továbbadni mindazt, ami az emlékeinkből, a hagyományainkból megmaradt, s e jeles napokhoz kötődnek. Az emléktábla pedig örök mementóként őrzi meg a pestújhelyiek emlékét is- hangzott el többek között, majd Együd Zsolt, a Pestújhelyi NOK tanulója Csics Gyula: A magyar forradalom 1956 címen írt naplórészletét mondta el.
Dr. Pomogáts Béla, irodalomtörténész pedig, mint Pestújhely szülötte avatta fel az emléktáblát.
-Én itt nőttem fel egészen közel, az Ady Endre utca 47-ben. S itt a kert, ahol most lakótelep áll, az ún. Bezsilla kert volt, a nagyszüleim kertje, ahol a fák alatt játszottam gyerekkoromban én is. Tehát számomra, ami itt történt, személyes ügy. Ugyan bölcsész hallgató voltam 1956-os forradalom idején, de átéltem és tanúja voltam azoknak az eseményeknek is, amelyek itt Pestújhelyen történt. S emlékszem, amikor a szomszédban a tetőfedő mestert, Morvai Gyulát lelőtték az egyik orosz őrnek a fegyverével nem tudni, milyen okból. Anyámmal, aki orvos volt együtt szaladtunk oda, de az életét már nem lehetett megmenteni. Tehát mindaz, ami itt történt az én életemnek is a személyes része- mondta az irodalomtörténész. Amikor egy emléktáblát avatunk, akkor nemcsak az örömet kell megélni, megfogalmazni, hanem azt a vágyat is, hogy bár ez az ország, bár ez a nemzet, bár Budapest és bár Pestújhely- legyen méltó 1956 szellemi és erkölcsi örökségéhez. Ne hagyjuk cserben a forradalmunkat, ne felejtsük el! Emlékezzünk rá és kövessük a tanításait!- mondta az irodalomtörténész, majd Balázs Mónika, a Pestújhelyi NOK tanulója Simon Sándor Október 23-a emlékezete című versét szavalta.
Ezután a PEPE két alapító tagja, akik egyben Pestújhely lakosságának önkormányzati képviselői is: Báder György és Király Csaba az egyesület és a pestújhelyi lakosság nevében helyezte az egyesület koszorúját.
Befejezésül Mészáros Balázs köszönetet mondott mindenkinek, akik tevékenyen közreműködtek az emléktábla felállításában, majd külön kiemelte a Reneszánsz Zrt. segítségét, amely cég az emléktáblához a márványt ingyenesen biztosította.
-Terveink szerint minden évben november 4-én ugyanitt találkozhatunk, s emlékezhetünk közösen.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Képes beszámoló