Menu

Emléktábla a város nagyjának
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.09.03.

A kerületi tanévnyitó ünnepséget követően leplezte le Hajdu László polgármester, Szűcs István (dr. Szűcs István unokája) és dr. Antall Józsefné, a néhai miniszterelnök felesége dr. Szűcs István emléktábláját a Pestújhelyi Nevelési- Oktatási Központ Adriai utcai oldalfalán, ahol már Bezsilla Nándor és dr. Gerecze Péter emléktáblája is található.

Dr. Szűcs István helyettes államtitkár, a kerület díszpolgára Antall József miniszterelnök nagyapja volt, akinek emléktáblájának avatóbeszédét Búza Péter tartotta. Ő írta, illetve szerkesztette a Pestújhely emlékkönyve illetve a Palotai tegnapok című könyveket is.
Amint avatóbeszédében elmondta, 1915 óta viseli utca Szűcs István nevét, aki akkor lett a terület díszpolgára. Ezen időszak alatt volt egy időszak, amikor másképp hívták az utcát, ám a rendszerváltást követően ismét a díszpolgárról nevezték el.
-Hárman tettek annyit, hogy Pestújhely intézményhálózata ilyen lehet: Bezsilla, Gerecze és Szűcs. Most mindhárman ismét együtt vannak itt. Dr. Szűcs István mélyről jött, de magasra jutott. A szakképzés, felnőttképzés, középfokú oktatás mellett az ő idején jött létre a ?Pösöc?. Mindenki felnézett rá, hiszen a saját erejéből lett az, aki. 1868-ban született, 1896-ban kultuszminisztériumi hivatalnok lett, 1897-ben nyaralót épített Pestújhelyen, majd 1898-ban költözött ide. 1953-ban halt meg- hangzott el, majd Mészáros Klaudia volt 8. osztályos diák mondta el Keszthelyi Zoltán: Sokszor köszöntem című versét, míg Erdélyi Kira játszott furulyán.
Az emléktábla leleplezését követően az önkormányzat nevében Hajdu László polgármester és dr. Pálinszki Antal alpolgármester, a PEPE nevében Páljános András és Báder György, míg az iskola nevében György Csilla és Matúz Bernadett helyezte el a megemlékezés koszorúját.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló