Menu

Emlékkiállítás a palotai tanárnak, művésznek
(képes beszámoló a cikk végén)

2011.01.10.

Mohácsi Ferenc alkotásai épp két hónapon át láthatóak két részletben a Csokonai Művelődési Központban. A helyszín nem véletlen, ugyanis hajdanában Rákospalotán alkotott és tanított a harminc évvel ezelőtt elhunyt festőművész.

Alkotásaiból még december 6-án nyílt kiállítás, amely január 9-ig volt megtekinthető, ám épp egy héttel ezt követően, január 17-től február 6-ig Mohácsi Ferenc grafikáiból látható egy tárlat.
Az emlékkiállításon a barát, Molnár József festőművész és a tanítvány, Nagy Előd festőművész mondott köszöntőt.
De mit is kell tudnunk az alkotóról?
Mohácsi Ferenc 1941-46-ig a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója, mesterei: Boldizsár István, Kmetty János voltak. 1950-ig Kmetty János tanársegéde volt a főiskolán. Rákospalotán élt, alkotott, és tanított- 1949-63 között a Rädda Barnen utcai általános iskolában volt rajztanár.
1958-ban Derkovits-ösztöndíjat kapott, melyet 1960-ban megvonták tőle, mivel elvonatkoztatott pályamunkát adott be.
Ezután murális munkákból (sgraffito, gobelin, mozaik) tartotta el magát. 12 munkája nyert első díjat, de csak hat valósulhatott meg: készült sgraffito Székesfehérváron és Kecskeméten, mozaik Debrecenben, gobelin Székesfehérvárra és Bajára.
Számos hazai és nemzetközi kiállításon vett részt. 1967-ben önálló kiállítása volt a Rákospalotai Múzeumban. Munkái megtalálhatóak a Nemzeti Galériában, a Kiscelli Múzeumban, a Rákospalotai Múzeum tulajdonában, illetve Antwerpenben és a szentpétervári Ermitázsban, valamint magánkézben New Yorkban, Párizsban és Ambergben. A 70-es évek Magyarországa, a rendszer, amelyben élnie kellett, sok keserű pillanatot okozott neki. Nem szorult háttérbe, de a kor szelleme miatt önként visszavonult a nyilvánosságtól. A Tankönyvkiadó megbízásából illusztrációkat készített.
-Művészi stílusa Barcsay Jenő konstruktivizmusával rokonítható, azonban geometrizáló formavilága jóval szabadabb, kevésbé spekulatív. A kontúrokba foglalt redukált formák mögött mindig felsejlik valamiféle életszerűség, melyet gazdag festőiség, ill. játékosság jellemez-olvasható Kopócsy Anna összeállításában.
A grafikákból álló kiállítás január 17-től látható. Ezen a napon 18 órakor egy kerekasztal beszélgetés lesz, melynek keretében emlékek felelevenítésére – beszélgetés a művészetről, a barátokról, a tanítványokról, alkotásokról, az életútról – kerül sor.

Kapcsolódó hanganyag:

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló