Menu

Emlékfutás

2004.10.10.

Október 9-én az újpalotai szánkódombtól indult 1956 méter hosszan az Aradi Tizenhárom és az 1956-os forradalom tiszteletére rendezett emlékfutás. A sürgés-forgás már kora reggel megkezdődött a helyszínen.

Amint Erzsike, aki a programot immáron hatodik éve szervezi, elmondta, a táv során a 13 aradi vértanú és 14-ként gróf Batthyány Lajos képét láthatták a futók mintegy útvonalvezetőként. Az útvonal: a szánkódombon fel az Asia Center mellett a Szilas patakon átívelő hídon át, majd a patak mellett végigfutva körbe érkezett vissza a célba a szánkódombhoz az 1956 métert teljesítő minden futó az ’56-os lobogó alatt. Az emlékfutáson minden részt vevő emléklapot és tombolát kapott, míg az óvodások 1-4. helyezettjei, az iskolások és a felnőttek első három helyezettje kapott ajándékot. A korosztályok folyamatosan indultak: először az ovisok és az első-második osztályosok, majd a harmadik-negyedik, ötödik-hatodik, hetedik-nyolcadik osztályosok, míg a végén a középiskolások a felnőttekkel együtt. A távot akár sétálva is meg lehetett tenni, sőt a távot hallássérültek, gyengénlátók is tudták teljesíteni. Az emlékfutás rajtjánál a Kolozsvár DSE diákjai és pedagógusai, míg a célnál a Czabán DSE tanulói, tanárai segítették a munkát.


– Jellemző a program sikerére- mondta Erzsike-, hogy amikor megtudta két nyugdíjas közel 82 éves asszony, hogy lesz a futás: az egyikük pénzt ajánlott fel, míg a másik sütit sütött és kávét hozott. Az idei évben nagyon sok támogatónk volt a kerületből (XV. kerületi Önkormányzat, Vadon Sport, Nideki Kft., Hajtány, Zsókavár utcai patika, CBA, Éva Szalon, Kőrakás parki háztartási bolt, Klára Divat, a Csarnok előtti illatszerbolt, Hubay ABC, Víg Kalmár) és nemcsak a kerületből ( Harangvirág Cukrászda, Vargha Elemérné, Losonci Gáspárné, Losonci Gabriella). Az ő segítségükkel a díjazottakon túl a részt vevők ajándékokban és a tombolán jutalmakban részesülhettek. A Pilisi Parkerdő Rt. Budapesti Erdészete a helyszín ingyenes biztosításával támogatta a rendezvényt. Az emlékfutást a XV. kerületi MDF rendezte.