Menu

Emlékező koszorúzás a kerület tíz helyszínén

2006.10.09.

A XV. kerületi Önkormányzat két évvel ezelőtt az aradi vértanúkról elnevezett utcákban – Aulich Lajos, Pöltenberg Ernő, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Vécsey Károly, Nagysándor József, Leiningen-Westerburg Károly, Kiss Ernő, valamint a Batthyány-kert – emléktáblát avatott. A táblák gondozását egy-egy kerületi iskola vállalta el. Tavaly az ünnepi helyszínek a Sződliget utcai ?48-as emléktáblával bővültek.

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is október 6-án ünnepséggel és koszorúzással egybekötött megemlékezés volt ezeken a helyszíneken. A megemlékezéseken a kerületi önkormányzat és a polgármesteri hivatal részéről részt vett többek között Hajdu László polgármester, Király Csaba, dr. Pálinszki Antal, Gyurcsánszky János, dr. Nagy Antal jegyző, dr. Herczeg Julianna aljegyző, valamint több osztályvezető.
Az ünnepség az Aulich Lajos utcai emléktáblánál kezdődött, ahol a Kolozsvár Általános Iskola és Összevont Óvoda diákjai és a Hartyán Óvoda ovisai emlékeztek az aradi vértanúkra rövid műsorral, majd a Pöltenberg Ernő utcában a Pestújhelyi NOK tanulói, a Damjanich János utcában a Szent Korona Iskola diákjai, a Dessewffy Arisztid utcában a Dózsa György Gimnázium gimnazistái és a Klapka Óvoda kicsinyei, a Vécsey Károly utcában a Kontyfa Iskola tanulói, a Nagysándor József utcában a Czabán Általános Iskola felső tagozatosai, a Leiningen-Westerburg Károly utcában a László Gyula Gimnázium diákjai tartottak megemlékezést.
A Kiss Ernő utcában a Hartyán NOK diákjai mellett a XV. kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat is megemlékezést tartott Nuridsány Mimi elnök-helyettes rész vételével. Az 1848-as emléktáblánál, a Sződliget utcában a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola diákjai tartottak műsort, míg a megemlékezés során az utolsó helyszín a Batthyány-kert volt, ahol a Kossuth NOK negyedik osztályos tanulóinak műsorát tekinthették meg a részt vevők. Rövid összeállításukban többek között Tóth Kálmán: Mikor az akasztófákat faragták című verse valamint Ady Endre: Október 6. című versének részlete hangzott el.
A programsorozat helyszínein mind a kerületi önkormányzat és polgármesteri hivatal, mind az oktatási intézmények koszorút helyeztek el.
A helyszíneken Ujfalusi Edina, az OMIS osztály munkatársa olvasott fel egy rövid megemlékezést az aradi vértanúkról, életükről.
-Őszi napnak mosolygása,
őszi rózsa hervadása,
őszi szélnek bús keserve
egy-egy könny e szentelt helyre,
hol megváltott – hősi áron-
becsületet, dicsőséget
az aradi tizenhárom. (Ady Endre: Október 6.)

1849. augusztus 13-án Világosnál a magyarok az orosz csapatok előtt letették a fegyvert. A tábornokok úgy hitték, hogy az oroszok megvédelmezhetik őket a vérszomjas Haynautól, de csalódniuk kellett. Augusztus 22-én az oroszok elvették fegyvereiket, majd másnap átadták őket az osztrákoknak. Augusztus 25-én érkeztek Aradra, s még aznap megkezdődtek a kihallgatások.
Bár Ferenc József legfelsőbb kézirata Haynaut arra kötelezte, hogy „…a halálbüntetést csak a legbűnösebb és legveszedelmesebb egyéneken hajtsák végre…”, az eljárásról azonban a táborszernagynak csak a kivégzések után kellett jelentést tennie. A „bresciai hiéna” október 6-ára, Latour halálának évfordulójára tűzte ki a kivégzéseket. Az aradi foglyok reménye, hogy október 4-én, az uralkodó névnapján amnesztiát kapnak, szertefoszlott mikor Haynay végzése megérkezett. Október 6-án hajnalban először a golyó általi halálra ítélteket – Schweidel Józsefet, Kiss Ernőt, Dessewffy Arisztidet és Lázár Vilmost- vezették a katonaság elé. Ezután az akasztófára ítélt tábornok következtek sorrendben: Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Lahner György, Knezich Károly, Nagysándor József, Leiningen – Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János és Vécsey Károly. Sorra búcsúztak el egymástól, Vécsey Damjanich holttestéhez lépett, s bár nem szívlelték egymást, most megcsókolta a kezét.
A kivégzést követően az elítélteket elrettentésül közszemlére tették, majd este az agyonlőtteket a sáncárokban, a felakasztottakat a vesztőhelyen temették el levetkőztetve, ruhájuk a hóhért illette.
A táblák és a Batthyány-kert gondozását egy-egy kerületi iskola vállalta el.
A kertben 2003-ban facsemetéket ültettünk Gróf Batthyány Lajos miniszterelnök és az első felelős magyar kormány tagjainak emlékére- mondta.