Menu

Emlékezés Kertész József festőművészre
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.05.28.

Csütörtökön délután Ferk Ilona, festőművész, a Csokonai Művelődési Ház Galériájának háziasszonya mutatta be azt az emlékkiadványt, amely Kertész József festőművészről és alkotásairól szól.

A kiadvány a 102 évvel ezelőtt, 1905. május 17-én született rákospalotai születésű festőművésznek és tanárnak állít emléket.
A festő egy hatgyermekes családban nőtt fel, s 1925-ben a Wágner Manó Gimnáziumban érettségizett, majd főiskolásként többek között a makói művésztelepet is látogatta- megismerkedett József Attilával is, majd az Országos Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolát végezte el 1929-ben, s középiskolai tanári oklevelet szerzett. Tanára, mester volt többek között Rudnay Gyula, Csók István, Kisfaludy-Stróbl Zsigmond.
Mivel a pályán nem tudott elhelyezkedni kezdetben, így előbb a palotai Városházán dolgozott, majd 1932-től tanított. Előbb a Bocskai utcai Polgári Fiúiskolában- s közben a Wágner Manó Gimnáziumban és a Rädda Barnen Iskolában-, majd 1958-tól Budán a Lórántffy Zsuzsánna- és a Vadaskert úti Általános Iskolában. 1965-ben ment nyugdíjba.
1945 után egyik szervezője volt a kerületi képzőművészeknek, majd sok-sok évvel később a Rákospalotai Múzeum egyik alapítója. Mivel fontosnak tartotta, hogy tanítványai eredeti alkotásokat tanulmányozhassanak, így 1956-ban, a Bocskai utcai iskola fennállásának 25. évfordulójára megnyitották a XV. kerületi Szépművészeti Múzeumot, ahol többek között Egry József, Németh Kálmán, Kocsis András, Rácz Kálmán, Fáy Győző alkotásai is láthatóak voltak.
Kertész József elismert portréfestő volt: Szőcs Áron, Beller Imre, Kertész Oszkár, Wágner Manó portéri mellett megfestette a biatorbágyi vasúti katasztrófa áldozatai közül Gulyás János (mozdonyvezető) és Ivanics József (kalauz) arcképét is. Utóbbiakat a Keleti pályaudvaron kiállították. Egyházművészeti munkái közül érdemes megemlíteni a Rákospalotai Katolikus Tudósító című havilap címlapjának rajzát, melyet az ő tervei szerint készítettek el.
Kertész József 1979. február 9-én Rákospalotán hunyt el, ám felesége és lányai még ma is a XV. kerület lakói.
Az emlékkiadványban Kertész József életéről részletesebben Ferk Ilona és Balatoni-Drabant Sára összeállításában olvashat az érdeklődő, míg Kertész József művészetéről Nagy Előd, festőművész oszt meg néhány gondolatot.
Érdemes megjegyezni, hogy Kertész József képei nagyrészt cím és évszám nélkül maradtak fenn. Az emlékkiadvány a család közreműködésével a Csokonai Művelődési Központ és a Rákospalotai Múzeum támogatásával valósult meg, s mindkét helyen hozzáférhető.

Kapcsolódó cikkek











Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló