Menu

Emlékezés

2012.10.26.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére programsorozatot állított össze az önkormányzat. A sorozat egyik állomása Horváth Zsolt előadása volt „Az aradi vértanúk és az 1956-os vértanúk sorsának párhuzama” címmel a Csokonai Művelődési Központban.

Mind a két szabadságharc esetében feltárta a harchoz vezető okokat és célokat. Az előadásból kiderült, hogy az elégedetlenség, a szabadságvágy és a nemzeti önállóságra való törekvés, valamint a demokratikus ország kiépítésének vágya vezette a forradalmárokat. A harcosok kivégzése pedig fenyegető üzenet volt mindenkinek: ne merjenek a rendszer ellen lázadni. A hősök tettei és mártírhalála ugyanakkor példát mutat az őket követő nemzedékeknek.
A Pestújhelyi Közösségi Ház színházterme adott otthont a másik ’56-tal kapcsolatos előadásnak, amely szintén a programsorozat része volt. Tellér Gyula szociológus, műfordító, országgyűlési képviselő előadásában közvetlen, közérthető stílusban beszélt az 1956-os küzdelmekről. Bemutatta a társadalom akkori felépítését, hármas tagozódását, és a három társadalmi réteg eseményekben játszott szerepéről is beszélt. Az izgalmas előadás során felvetett olyan érdekes momentumokat is, mint például, hogy a békés időkben is maximálisan őrzött fegyvergyár raktárát miért találhatták őrizetlenül a forradalmárok.
Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket, tényeket érintve, az 1956-os események résztvevőjeként személyes élményeit, benyomásait is ismertetve egészen új szempontból világította meg a forradalom eseményeit és annak mozgatórugóit hűen előadása címéhez: Az 1956 körüli küzdelmek eredete és állása.