Menu

Először „Kezeskedtünk” a gyermekek jogaiért

2004.05.13.

Május 11-én délután ünnepélyes keretek között volt a „Kezeskedünk” a gyermekek jogaiért” címmel útjára indult országos pályázatra beérkezett művekből álló kiállítás megnyitója és értékelése a Kossuth Nevelési-Oktatási Központban.

A Kossuth NOK által kiírt pályázat szerint a „kezeskedő” iskolának nyilatkozatot kellett kitöltenie arról, hogy hány osztályban, hány gyerekekkel ismertette meg az ENSZ gyermekek jogairól szóló egyezményét életkornak megfelelően illetve mellékelve el kellett küldeniük osztályonként egy „kezet”, amelyet tetszőleges anyagból, bármilyen technikával készíthettek el a diákok.
Deák János, igazgató értékelő beszédében először is köszönetet mondott Morvai Béláné tanárnőnek, aki életre hívta ezt a kezdeményezést. Az igazgató úr sajnálattal vette tudomásul, hogy idén csak fővárosi iskolák vettek részt, de reményei szerint jövőre már tízszer ennyi diákok és pedagógust köszönthetnek ezen a rendezvényen.
-A gyermekek jogait minden nap képviselnie kell mindenkinek, aki a környezetükben él és dolgozik, és ugyanúgy védeni kell a jogaikat itthon, mint külföldön- mondta Deák János. A program fontos üzenete, hogy ti vagytok a jövő gyerekek és amikor ti lesztek felnőttek, mi pedig idős emberek, akkor az lenne a jó, ha ti harcolnátok majd a mi jogainkért is. Jó lenne, ha gyakran szóba kerülne nemcsak az iskolában, hanem otthon, családi körben is az emberi jog, kinek mihez van joga.
Az igazgató úr szavait követően az iskola kórusa az EU- himnuszát énekelte el, majd Morvai Béláné számolt be a beérkezett pályázatokról.
-A fővárosi iskolák közül a Baross Gábor Általános Iskola 15 osztályának 331 tanulója, a Hermann Ottó Általános Iskola szintén 15 osztályának 324 tanulója, a Hugonnai Vilma Általános Iskola hét osztályának 133 tanulója, a Hartyán NOK 14 osztályának 267 tanulója és a Kossuth NOK 15 osztályának 284 tanulója ismerte meg az ENSZ gyermekek jogairól szóló egyezményét, miközben a pedagógusok a témáról beszélgettek a gyerekekkel.
Ezt követően Deák János, igazgató emléklapot adott át a közreműködő iskolák képviselőinek illetve a programot segítőknek: többek között Jakusovszky Kristófnak, a Kossuth NOK tanulójának, aki a program emblémáját tervezte.
A kiállítás megnyitójának végén ismét a kórus adott elő egy szép tavaszi dalt, majd mindenki kedvére nézegethette a kiállított kezeket, melyek az elkövetkező hetekben az iskola falait díszítik, s így mindenki számára megtekinthetők.