Menu

Élő örökségünk a busójárás

2012.02.24.

Február 11-én a korábbi évek hagyományainak megfelelően Pestújhelyen eltemettük a telet. Igaz, az időjárás erről mit sem tudott, mivel napokig igazi fagyos hideg volt ezt követően is. S bár évek óta hangos zenebonával vonul végig a népes lakosság a Pestújhelyi úton a Szűcs István utcában található közösségi házig, ahol kiszebáb égetéssel ér véget a program, idén már délelőtt a Rákospalotai Múzeumban elkezdődött az egész napra tervezett rendezvény.

A programról Kuzma Zsuzsa, a kerületi Horvát Önkormányzat tagja így számolt be.
-A XV. kerületi Horvát Önkormányzatnak régi vágya teljesült azzal, hogy sikerült elhoznia az igazi busók egy kis csoportját Pestújhelyre. Az egész napos program ke-retén belül a mohácsi busók a Poklade zenekar és a Mohácsi Zora Kulturális Egyesü-let táncosainak segítségével temették el a telet.
A Rákospalotai Múzeumban délelőtt ismeretterjesztő előadás, filmvetítés és fotókiál-lítás várta az érdeklődőket, melynek keretében megismerkedhettek a sokácok nép-szokásával.
A Busók programja délután 14 óra körül kezdődött, a nagy hideg ellenére népes kö-zönség kíváncsian várta a népviseletbe öltözött szép lányok táncát és természetesen a busókat.
Az előadás alatt a hagyománynak megfelelően népviseletbe öltözött lányok fánkkal, pattogatott kukoricával és borral kínálták a nézőket. A gyerekek és az érdeklődők eredetiben leshették el a maszkkészítés fortélyait, ebben segítségükre volt a sokác családból származó Pávkovics Péter busómaszk-faragó mester. Faragás közben érde-kes, történeteket hallhattunk a busójárásról és a busó maszkokról egyaránt.
A kerület vezetősége részéről László Tamás polgármester, Vizér Klára és Bitvai Nándor alpolgármesterek mellett mosonmagyaróvári testvérvárosunkból Füredi Kor-nél tanácsos úr is részt vett a rendezvényen.
A busók előadását követően a Rákospalotai Múzeumból a Pestújhelyi Közösségi Ház udvarára vonultunk miközben a táncosok és a busók rövid programokkal színesítették a felvonulást. Az esemény záró részeként a mohácsi táncegyüttes és a zenekar rövid műsora mellett elégettük a kiszebábut, ám előtte a korábbi évek hagyományainak megfelelően feltűzhette mindenki a papírra írt kívánságát, hogy a téllel együtt mit, milyen tulajdonságot szeretne eltemetni.