Menu

Segíteni az építtetőknek

2020.06.03.

A településképi rendelet módosításával a jövőben minden, 300 m2 alatti lakóépületet építtetőnek konzultálnia kell az önkormányzattal. A tervezett módosítások azt a célt szolgálják, hogy minőségi épített környezet vegyen körbe minket a XV. kerületben.

Megjelent az önkormányzat hivatalos oldalán az a felhívás, amellyel a településképi rendelet módosításához várják a lakosság észrevételeit, javaslatait – a honlapon történő közzétételtől számított 16 napon belül, vagyis június 3-18. között. Elsőre száraz tájékoztatásnak tűnhet a hír, azonban a rendeletmódosítással megváltozhatnak az építtetőket és a tervezőket érintő elvárások – miközben a XV. kerületben megnő az esélye annak, hogy a jövőben, a helyi előírásokat figyelembe vevő, minőségi épített környezetet érjünk el.

„A 300 m2 alatti lakóépületek  egyszerű bejelentés alapján építhetők, ahol a tervező felelőssége, hogy minden szabályt betartott-e. Az egyszerű bejelentés során gyakorlatilag szakmai ellenőrzés nem történik a kormányhivatalnál folyó eljárás során. A terveket a kerületi önkormányzat nem látja, így arra sincs rálátásunk, hogy azok megfeleltek-e a településképi rendeletnek vagy éppen a kerületi építési szabályzatnak – mondta el Sipos Gábor, a XV. kerület főépítésze (képünkön). – Az önkormányzat csak az épület elkészülte után szembesülhet azzal, ha az építtető vagy a tervező nem vett figyelembe valamilyen helyi előírást. Márpedig egy kész épület esetében átépítési kötelezést előírni senkinek sem jó. Ennek elkerülése érdekében célszerűbb előbb kérdezni, tisztázni a lehetőségeket, terveztetni,  illetve a terveket szakmailag a főépítészi irodán egyeztetni és csak utána építeni.”

A tervezett rendeletmódosítás ezért az eddig csak bizonyos esetekben kötelező szakmai konzultációt kiterjeszti a kerület teljes közigazgatási területére. A szakmai konzultációt egyszerű bejelentéshez kötött lakóépületek esetében az építtetőnek kell – kötelezően – kérnie. Ennek során a Főépítészi Iroda áttekinti a terveket a településképi rendeletnek és a kerületi építési szabályzatnak való megfelelés szempontjából, illetve ismerteti az adott ingatlant érintő előírásokat. A konzultációról emlékeztető készül, mely az egyszerű bejelentéshez mellékelendő. Ezzel a tervezett módosítással tud az önkormányzat segíteni az építkezni szándékozóknak, hogy megismerjék, tisztába legyenek egy-egy ingatlan építési lehetőségeivel.

A rendeletmódosítással pontosodnak a településképi kötelezési eljárás szabályai is – egymillió forintos településkép-védelmi bírság is kiszabható lenne abban az esetben, ha az építtető kötelezés ellenére sem vette figyelembe a településképi rendeletben foglalt szabályokat.

A rendeletmódosítás érintene egy harmadik témát is: bővülne az építési engedély nélkül ,  településképi bejelentési eljárás alapján végezhető tevékenységek köre. A településkép védelme érdekében a XV. kerület védett részein, így például a MÁV-telepen, csak bejelentés után végezhetők el bizonyos módosítások, a nyílászárók cseréje, homlokzatfelújítások. Ezzel együtt, tette hozzá a főépítész, a pályázati lehetőségek is megnyílnának az ezen a területen élők számára is, hogy anyagi támogatást kaphassanak az előírásoknak megfelelő átalakításokhoz.

A tervezett módosítás azt a célt szolgálja, hogy minőségi épített környezetet érjünk el a XV. kerületben. Olyan környezetet, amelyre együtt tudunk büszkék lenni. Ennek érdekében pedig az önkormányzat és az itt élők közösen tudnak tenni a legtöbbet – zárta gondolatait Sipos Gábor.

Alább a felhívás teljes szövege:

Munkaközi tájékoztatás

A partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 8/2017. (III. 14.) önkormányzati rendelet 9. § bekezdése értelmében tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, és az 1. § (2) bekezdés szerinti Partnereket, hogy a XV. kerület egész közigazgatási területére vonatkozó településképi rendelet módosításának tervezete elkészült.

A településképi rendelet (Tkr) és a kerületi építési szabályzat tartalmilag egymáshoz kapcsolódó rendeletek. A településképi rendelet a „hogyan és milyet lehet építeni?”, a kerületi építési szabályzat a „hová, mit és mekkorát lehet építeni?” kérdésekre ad válaszokat. Az összhang biztosítása érdekében, valamint a Tkr 2017. októberi hatálybalépését követően, a használat során szerzett tapasztalatok átvezetése miatt szükséges a településképi rendelet módosítása.

A rendelettervezet ITT tölthető le .

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 29/A. § (5) pontja, valamint a veszélyhelyzet ideje alatt egyes településfejlesztési, településrendezési, településképi, építésügyi és örökségvédelmi, valamint közigazgatási hatósági eljárási szabályok eltérő alkalmazásáról szóló 143/2020. (IV. 22.) Korm. rendelet 3. § (1)-(3) alapján a településképi rendelet módosításának munkaközi véleményezése (partnerségi egyeztetése), kizárólag elektronikus úton történik, személyes megjelenést igénylő lakossági fórumra nem kerül sor.

Észrevételeiket, javaslataikat a honlapon történő közzétételtől számított 15 napon belül 2020. június 3-tól 2020. június 18-ig, elektronikus úton a foepitesz@bpxv.hu e-mail címre megküldve adhatják meg.

Cserdiné Németh Angéla
polgármester

(Cs.B., D.I.)

Fotó: Civertan Bt./XV. Média, illetve Vargosz/XV. Média