Menu

Elkészült a mozgássérülteket segítő lift a Polgármesteri Hivatalban

2020.08.06.

A hivatal Bocskai utcai bejárata mellett érhető el a kerekesszékkel, babakocsival is használható emelőszerkezet.

Új mozgássérült bejárat épült a Polgármesteri Hivatal Bocskai utcai főbejárata mellett. A közhasznú létesítmények akadálymentes megközelítésének biztosítása jogszabályi kötelezettség, emellett az önkormányzat a jogos lakossági igénynek is meg akart felelni a mostani fejlesztéssel. Mint ismert, korábban az Ügyfélszolgálati iroda Illyés Gyula utca sarkán lévő bejárata volt felszerelve egy lépcső-felvonóval, de ennek üzembiztonsága nagyon sok kívánnivalót hagyott maga után. A tervek szerint már 2019-ben megépült volna a lift – azonban ez a tavalyi költségvetés fideszes bojkottja miatt nem történhetett meg.

A beszerzési eljárás eredményeként a hivatal január végén megkötötte a kivitelezési szerződést, azonban a gyors megvalósítást a járványhelyzet is hátráltatta. Az olasz gyártású felvonót a gyár leállása miatt késedelmesen szállították, így május 22-én indulhatott meg az átalakítás.

A szerkezetet a Bocskai utcai főbejárat mellett, a homlokzat beugrásában, a korábbi kerékpár-tároló helyén helyezték el. A lift külső járdáról indulva, az épület magasföldszintjére emeli fel a mozgásukban korlátozottakat, a kerekesszékkel közlekedő mozgássérülteket.

A liftet csak a portaszolgálat működtetheti – ezért csengetni kell és a lift ajtaját a portások nyitják.

Az emelőt a mozgáskorlátozottakon kívül természetesen a gyerekkocsival érkezők is használhatják. A liftet használók a magasföldszinti folyosóval összenyitott fogadó térbe érkeznek. A beléptetéskor kötelező regisztráció természetesen a liftet használóknak is szükséges.

(Cs.B.)

Fotók: Vargosz/XV. Média