Menu

Elkészült a könyvtár
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.07.01.

Közel nyolcéves előkészítő munkát követően július 4-én hivatalosan is birtokba vehetik a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasói a Zsókavár utca új könyvtárat.

Amint a könyvtárlátogatók értesültek már a korábbiakban róla: május végén véglegesen bezárt a Kontyfa utca 10. szám alatt található FSZEK könyvtár. Pontosabban, nem zárt be, csupán sokkal szebb körülmények közé költözött át, a Zsókavár utca 28. szám alá.
A FSZEK-hálózat legújabb tagja a XV. kerületi Önkormányzat segítségével, civil szervezetek támogatásával kapott helyet Újpalota központjában mintegy 700 négyzetméteren. Az akadálymentesített könyvtárban a következőkben új olvasóterem, gyermekkönyvtár, médiatár és Internet-sarok várja az olvasni, kikapcsolódni vágyókat.
Az ünnepélyes átadáson a tervek szerint Ikvai-Szabó Imre Budapest főpolgármester-helyettese, dr. Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára, Hajdú László polgármester, valamint Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár főigazgató vesz részt és avatja fel az új könyvtárat, amely július 7-én 13 órától várja a régi és az új látogatókat nyári zárva tartás nélkül.

Kapcsolódó sajtóközlemény:
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 1982. november 3-án nyitotta meg Újpalotán a Kontyfa utcai könyvtárat felnőttek számára, 140 m2-en. Már a megnyitást követő évben kiderült, a könyvtár legnagyobb gondja a szűkös férőhely, a kis alapterület. Sem a megfelelő tájékoztató, helyben olvasó tevékenységet, sem a közösségi foglalkozások szervezését nem tették lehetővé. A látogatottsága és forgalma alapján viszont a kerület második legforgalmasabb könyvtára lett. Az 1998-as felújítással kicsi, de barátságos, hangulatos, bővített szolgáltatást nyújtó könyvtár lett.

Az elmúlt évtizedekben a Szabó Ervin Könyvtár folyamatosan kereste a helyi Önkormányzattal közösen egy új könyvtár kialakításának lehetőségét. Az áttörést az újpalotai könyvtár életében a FSZEK fejlesztési stratégiája hozta meg, melynek meghatározó eleme a hálózatfejlesztés. Az elfogadott középtávú terve alapján áttekintette a főváros kerületeinek könyvtári ellátottságát, mind területi elhelyezkedésük, mind a könyvtárak alapterületének nagysága szerint. Felmérésre került használói bázisuk és dokumentum ellátottságuk nagysága, szolgáltatási lehetőségeik minősége. Végül is az az ésszerű koncepció bontakozott ki, amely egy kerületen belül kevesebb, de nagyobb alapterületű, jobban felszerelt, személyi állományában is minőség orientált könyvtárak megvalósítását tűzte ki célul. A megoldást a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a XV. kerületi Önkormányzat segítségével, a civil szervezetek támogatásával az egykori Pajtás étteremben találta meg. Így Újpalotán, tömegközlekedéssel jól megközelíthető helyen, az egyik városrész központjában, kapott a FSZEK egy 670 m2-es helyiséget, új könyvtári egység létrehozására.

Újpalota, Rákospalota, Pestújhely alkotják együtt a főváros XV. kerületét. Ezek adottságaik miatt szinte külön kis városrészek egymás mellett. Közülük is a legnépesebb Újpalota. A lakótelepen számos óvoda, általános iskola és két középiskola is működik. Nemrég pedig itt nyitotta meg kapuját az ország első kínai anyanyelvű oktatási intézménye. A lakótelepen élőkön túl, még a városrész szélén felépült bevásárlóközpontok látogatóinak egy része is igénybe veszi a könyvtár szolgáltatásait. Éppen ezért fontos kulturális szerepet kap, és a szociális ellátórendszer szerves része lesz a most kialakításra kerülő modern, minden igényt kielégítő korszerű könyvtár.

A Zsókavár utcai könyvtár vonzáskörzete túlnyúlik majd a lakótelep, sőt a kerület határain is. Ha a telepen jelenleg is működő Kontyfa utcai kis könyvtár három éves adatait vizsgáljuk, abból is látható, hogy nagy a kihasználtsága. 2003-ban 2478, 2005-ben 2391, 2006-ban 2984 beiratkozott olvasója volt, ami 3 fős családmodellel számolva évi hétezerötszáz-nyolcezer könyvtárhasználót jelentett. A beiratkozottak negyede (633 fő, 573 fő, 705 fő) ráadásul gyermek – 16 éven aluli – volt, ami bíztató a jövőre nézve, mert egy állandósuló könyvtári igénnyel számolhatunk. A nyitva tartást ennek megfelelően alakítjuk, heti 35 órában várjuk a könyvtárba látogatókat.

Alapszolgáltatásunkká vált immár a számítógép- és az Internet használata, az on-line és off-line adatbázisok biztosítása, a könyvek, az AV- és elektronikus dokumentumok számítógépes kölcsönzése. A dokumentumok számítógépes adatbázisba rendezése elősegíti a Szabó Ervin Könyvtár teljes dokumentum állományának elérését, és az egyre népszerűbb távhasználatot. Alapfeladatunknak tartjuk a mozgáskorlátozottak ellátásának biztosítását, könyvtárba való bejutásuk akadály mentesítését illetve a könyvek, hangoskönyvek házhoz szállítását a rászorultak részére. Természetesen bővülnek használó tereink és szolgáltatásaink, így lehetőségünk nyílik olvasóterem, gyermekkönyvtári rész, médiatár és internet sarok kialakítására is.

Bízunk benne, hogy új bibliotékánkkal egy olvasóbarát, minőségi ellátást biztosító helyszínnel gazdagodnak a helybeli lakosok, ahol jól képzett, tapasztalt könyvtárosok várják az olvasókat.

Dr. Fodor Péter főigazgató FSZEK

Kapcsolódó cikkek



Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló