Menu

Éljünk aktívan a szépkorban is

2012.07.28.

Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása alapján a 75 év felettieket nevezhetjük időskorúaknak. De vajon életkor függvénye-e az, ha valaki idősnek érzi magát?

Markos Nóra elveszítette párját, de ez nem jelenti azt, hogy egyedül lenne. Nem zárkózik el a világtól, kirándulni jár, a barátnőivel is gyakran találkozik, akikkel sokat beszélgetnek.
– Nyugdíjasként sokkal több időm van arra, hogy kiegyensúlyozottabb legyen az életem, jobban figyeljek az egészségemre. Vattai Piroska irodában dolgozott. Munkatársaival gyakran összejárnak, így ismerkedett meg jelenlegi párjával, akivel napjait szeretetben tölti.
– Másképp kell élni, nem úgy, mint azelőtt, hanem sokkal aktívabban. Nem szabad elszigetelődni, magányossá válni – mondta jó tanácsként. Lehet többek között klubokba járni, ahol kártyázhat, sakkozhat, az időskorúaknak megfelelő sportot űzhet, sőt utazásokon is részt vehet a nyugdíjas. Emellett érdemes különböző tanfolyamokra beiratkozni, melyet kifejezetten ennek a korosztálynak indítanak, például nyelv- vagy számítógép-kezelői tanfolyamra. Ha életünket betegségek nem rövidítik meg, akár százhúsz éves korig is élhetünk, ehhez azonban az egészségünk megőrzésére és az egészséges étrendre is szükség van. Érdemes tudni, hogy lassul az idős ember anyagcseréje, így az energia igénye is. Ha valakinek nem jó a fogazata, akkor az ételt nem tudja jól megrágni, és ez káros lehet az emésztőrendszerére. Fontos, hogy a szervezet megfelelő fehérjéhez, vitaminhoz, ásványi anyaghoz jusson. A zsiradékok közül az étolaj, a tejföl, a margarin ajánlott, míg a fehérjék közül a tej és a tejtermékek, a hús, a hal, a tojás kell, hogy kiemelkedő szerepet kapjon az idős ember étrendjében.
Érdemes sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, lehetőség szerint nyersen, mert így a kellő vitaminforrás is biztosított. A kenyerek, péksütemények közül pedig a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket kell előnyben részesíteni. Az ételeket nem szabad túlfűszerezni, túlsózni, mert az nem tesz jót a szervezetnek. Az idős embereknek nagyon oda kell figyelniük a kellő mennyiségű folyadék fogyasztására, ami minimum másfél-két litert jelent naponta. Ha pedig az egészséges táplálkozás megfelelő testmozgással – akár napi sétával – is kiegészül, akkor valóban megtett mindent annak érdekében az idősödő ember, hogy hosszú életű legyen.