Menu

Elismerések, jutalmak október 23-a alkalmából
(képes beszámoló a cikk végén)

2009.10.23.

A korábbi évek hagyományainak megfelelően az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának évfordulója alkalmából rendezett ünnepség a polgármesteri hivatal Dísztermében folytatódott a koszorúzással egybekötött megemlékezéseket követően.

Az eseményen a kerület vezetőin kívül részt vett a XV. kerület horvát testvérváros, Donji-Kraljavec nemrégiben megválasztott polgármestere, Zlatko Horvath, alpolgármestere, Kristian Boranosity, valamint a XV. kerületi Horvát Kisebbségi Önkormányzat vezetője Kuzma István és felesége.
-Október 23-a nemzeti ünnep az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a harmadik Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napja. Az 56-os forradalom és szabadságharc a magyar nép egyik legnagyobb nemzeti tette volt a 20. században.
Vannak a történelemben pillanatok, amikor ezrek és százezrek ugyanazt élik át, 56-ban a szabadság felemelő érzése áradt szét az országban és mozdította meg az egész nemzetet.
Mi magyarok szinte varázsütésre álltunk talpra és nem álltunk meg félúton, hanem valódi szabadságot és függetlenséget, valódi nemzeti önrendelkezést akartunk. Győzött a forradalom, hiszen belőle fakadt a rendszerváltoztatás. A szabadságharc hőseinek vágyai egy szabad, független, demokratikus Magyarországról 1989-ben váltak valóra.
20 évvel ezelőtt megszületett a harmadik Magyar Köztársaság, szabad választásokon több párti demokratikus országgyűlést választottunk. Kivonultak hazánkból az idegen csapatok. 56 mártírjainak köszönhetjük, hogy a változás békés és határozott volt.
A rendszerváltás óta eltelt húsz év munkája eredménnyel járt. Az általunk elviselt nehézségek és vállalt áldozatok gyermekeink, vagy unokáink életét teszik majd könnyebbé. Ezért mondhatjuk, hogy az 56-os hősök áldozathozatala hídként köti össze a múlt és a jövő nemzedékeit. Ünnepeljünk és emlékezzünk együtt!- hangzott el az ünnepségen, majd elismerések, jutalmak átadására került sor.
Elsőként a „Budapest XV. kerület Díszpolgára” címet adta át Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselő.
A képviselő-testület döntése értelmében posztumusz díszpolgári elismerésben részesült Gombay Jenő, aki főtörzsőrmesterként 1943-ban, mint állományvezető egy zsidó munkaszolgálatosokat foglalkoztató zászlóaljhoz került Nagybányán. Amikor bevezették a gettó-rendeletet, beteget jelentve otthon maradt és felesége segítségével százszámra készített SAS behívókat a még otthon lévő munkaszolgálatosoknak abban a reményben, hogy így megmentheti őket a deportálástól. Sok munkaszolgálatosnak kitöltetlen, lepecsételt és aláírt nyílt parancsot és menlevelet adott. Ezzel több száz embert mentett meg a biztos haláltól. Két éven át nagy bátorsággal, élete kockáztatásával tette a dolgát. Gombay Jenőt később Sopronba helyezték, utolsó állomáshelye Ausztriában volt. A háború után minden vagyonuktól megfosztva költöztek Pestújhelyre a szülőkhöz. Itt éltek életük végéig. 2002-ben a „Világ Igaza” kitüntetést adományozott a Holocaust mártírjai és hősei emlékére alapított Jad Vasem Intézet, 2003-ban a belügyminiszter a „Bátorság érdemjelet” adományozta posztumusz Gombay Jenő részére annak elismeréséül, hogy a II. világháború idején önfeláldozó helytállással százszámra mentett meg zsidó embereket a biztos haláltól. A díjat a család részéről Dr. Gombay Csongor, Hárskútiné Gombay Gyöngyvér és Gombay Tünde vették át.
A képviselő-testület ugyancsak díszpolgári címet adományozott Dr. Iskum Miklós belgyógyász és kardiológus részére, aki több mint négy évtizedig gyógyította Rákospalota, Pestújhely és Újpalota lakosait. Elhivatottsága, hatalmas tudása, odaadó emberszeretete sok ezer kerületi lakost segített a gyógyulásban, vagy életminőségének javításában. A Károlyi Kórház osztályvezető főorvosaként a II. számú Belgyógyászati osztályt úgy vezette több évtizeden át, hogy az a palotai betegek érdekeit, lehető legjobb kórházi ellátását, kezelését tudta biztosítani az adott körülmények között. Beteg centrikus magatartása, a betegek elsődleges érdekeit helyezte mindig előtérbe, és ezért sokat tevékenykedett. Nevéhez fűződik a kardiológiai intenzív ápolás létrehozása a kórház II. számú Belgyógyászati Osztályán. Nyugdíjba vonulása után sok éven át dolgozott a Rákos úti szakrendelőben. Tehetségét, ismereteit úgy is kamatoztatta, hogy orvos nemzedékeket tanított, így sok kerületünkben dolgozó orvos tekintheti magát az ő tanítványának. Mint aranydiplomás orvos kerületünk büszkesége is. Sokan ismerik, szeretik, tisztelik őt.
Idén a díszpolgári címet harmadikként dr. Varga László kapta meg. Dr. Varga László 1948-ban a budapesti Pázmány Péter Tudomány Egyetem orvosi karán avatták doktorrá. Gyakornokként a palotai tüdőgondozóban tevékenykedett. Első munkahelye a János Kórház II. számú Tüdőosztálya volt. 1958. augusztusától a XV. kerületi Tüdőgondozó Intézetben és a hozzátartozó szűrőállomáson kezdett dolgozni. Kezdetben mint szakorvos, 1973-tól főorvosként vezette az intézetet. Tüdőgyógyászként a kerületi lakosok ellátása tartozott hozzá. A betegek szűrése, illetve az azt követő gyógyításuk elősegítette, hogy a lakosság nagyon kis hányadára jelentett veszélyt a TBC. Dr. Varga László nagy szakmai tapasztalattal kezelte a hozzáforduló betegeket. Tevékenysége során szoros kapcsolatot tartott a betegek háziorvosaival, számára az ember gyógyítása volt a fontos. Betegei szerették és tisztelték szakmai tudásáért, beleérző képességéért, humánus elveiért. 1990-től nyugdíjas főorvosként további megbízást kapott az intézet vezetésére. 1997-ben véglegesen nyugdíjba vonult. Az orvosi pályán eltöltött 49 év alatt – ebből közel 40 évet kerületünkben – kollégái és a kerületi orvostársadalom megbecsülését és tiszteletét élvezte.
A díszpolgári címek átadását a „Kerület Szolgálatáért” díj átadása követte. A „Kerület Szolgálatáért” díj a polgármesteri hivatal köztisztviselői, ügykezelői és munkavállalói, továbbá az önkormányzat intézményeinél közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott azon dolgozók részére adományozható, akik munkaköri feladataikat a kerület és a lakosság szolgálatában huzamosabb időn át példamutató módon látták el. A díjat 2009. október 22-én a következő köztisztviselők és közalkalmazottak vehették át:
Boldogfalvi Anna 18 éve dolgozik a Polgármesteri Hivatalban, 2003. óta a Hivatal Ellátó Csoport vezetője.
Bazsó Erzsébet 36 éve dolgozik óvodapedagógusi pályán. Kerületünkben 1985-től az Árendás óvoda, majd 2004-től a Hartyán óvoda pedagógusa.
Bogdányi Róza 12 éve dolgozik a XV. kerületi Önkormányzat Egészségügyi Intézményében kézbesítőként.
Dr. Frenyó Vilmos Lászlóné 1993 óta dolgozik kerületünkben. Először tanítóként, majd 1995-től könyvtáros szaktanácsadóként tevékenykedett. 2003-tól a Pedagógiai Szakkönyvtár vezetőjeként látja el a kerületi pedagógiai szolgáltatás feladatait.
Kecskeméthyné Mezősi Annamária 34 éve kezdte meg pedagógusi pályafutását. 1980. óta tanít kerületünkben, először a Kavicsos közi Általános Iskolában, majd 1986-tól a Kossuth Lajos Általános Iskolában alapító tagként.
Péterfi Mária 1987-ben kezdett el dolgozni a kerületben és a szociális ellátásban mint időseket ellátó gondozónő. 1992-től az Újpalotai Családsegítő Szolgálat munkatársa lett, ahol szociális munkásként foglalkozott családgondozással.
Szegedi Zsuzsanna 32 évig földrajz-rajz szakos tanárként dolgozott a Szent Korona Általános Iskolában, a tantestület meghatározó tagja volt.
Szigligeti Gáborné 1976-ban kezdte óvodapedagógusi pályafutását a Száraznád utcai óvodában. 2000 óta az Aulich óvoda óvodapedagógusa.
Tariné Zolnay Mária 34 éve dolgozik a Száraznád Nevelési-Oktatási Központban gyógypedagógusként.
Vojtku Attiláné 21 éve dolgozik a Pestújhelyi Nevelési-Oktatási Központ Őrjárat utcai óvodájában óvodapedagógusként.

A díjazottakról részletesebben:
Boldogfalvi Anna 18 éve dolgozik a Polgármesteri Hivatalban, 2003. óta a Hivatal Ellátó Csoport vezetője. Feladata a XV. kerületi Önkormányzat és polgármesteri Hivatal működésének zavartalan biztosítása, a hivatal vagyonával történő célszerű és hatékony gazdálkodás, a hivatali vagyon nyilvántartásának szervezése, leltárak, selejtezések szervezése és lebonyolítása, a házipénztár kezelése, a biztonsági szolgálat és a technikai személyzet irányítása. Vezetésével a Hivatal Ellátó Csoport pontos munkát végző közösség. Munkáját szorgalmasan, önállóan felelősségtudattal végzi. Megbecsült segítőkész munkatárs.
Bazsó Erzsébet 36 éve dolgozik óvodapedagógusi pályán. Kerületünkben 1985-től az Árendás óvoda, majd 2004-től a Hartyán óvoda pedagógusa. Szakmai munkájára az új iránti fogékonyság, lelkiismeretesség jellemző. Elhivatottsága, a környezet szeretetére nevelés területén példaértékű. Évek óta a báb munkaközösség vezetőjeként segíti mindkét óvoda szakmai munkáját. Színvonalas szakmai tevékenységével a nevelő-testület irodalmi-anyanyelvi módszertani kultúrája jelentősen fejlődött. Emberi magatartását az igényesség, kreativitás jellemzi. Rendkívül empatikus, segítőkész személyiség, elnyerte a szülők és kollégák tiszteletét.
Bogdányi Róza 12 éve dolgozik a XV. kerületi Önkormányzat Egészségügyi Intézményében kézbesítőként. A nagy mennyiségű küldeményeket időben, pontosan kézbesíti a címzettek részére. Munkáját nagy szorgalommal és fáradhatatlanul végzi. Vezetői és kollégái megbecsülését élvezi.
Dr. Frenyó Vilmos Lászlóné 1993 óta dolgozik kerületünkben. Először tanítóként, majd 1995-től könyvtáros szaktanácsadóként tevékenykedett. A XV. kerületi iskolai könyvtári hálózat kiépítője, a számítógépes katalógusok bevezetője, a digitális feldolgozás és a központi adatbázis szervezője, irányítója. 2003-tól a Pedagógiai Szakkönyvtár vezetőjeként látja el a kerületi pedagógiai szolgáltatás feladatait. Több kerületi periodika megálmodója és szerkesztője. 2009-ben egy nagy terjedelmű hely- és iskolatörténeti mű jelent meg összeállításában. Emberileg a nyitottság, empátia, segítőkészség jellemzi.
Kecskeméthyné Mezősi Annamária 34 éve kezdte meg pedagógusi pályafutását. 1980. óta tanít kerületünkben, először a Kavicsos közi Általános Iskolában, majd 1986-tól a Kossuth Lajos Általános Iskolában alapító tagként. Az iskolai és a kerületi tanítói munkaközösség vezetője, 2003-tól a kerületi nevelési-oktatási szakmai műhely vezetője. 1991 és 2004 között a Fővárosi Pedagógiai Intézet Irodalmi és Kommunikációs nevelésre létrehozott országos bázisiskoláját vezette az intézményben. Rendszeresen publikál a Tanító című lapban, kétkötetes kiadványban jelent meg az Írás-helyesírás, olvasás-szövegértés fővárosi mérése című munkája. Rendszeresen versenyeztet kerületi, budapesti és országos szinten. Tanítványai folyamatosan dobogós helyezéseket érnek el. 2009-től az iskola alsó tagozatos intézményegység-vezető helyettese. A gyermekek, a szülők és a kollégák tisztelik, szeretik, hivatástudata kiemeli társai közül.
Péterfi Mária 1987-ben kezdett el dolgozni a kerületben és a szociális ellátásban mint időseket ellátó gondozónő. 1992-től az Újpalotai Családsegítő Szolgálat munkatársa lett, ahol szociális munkásként foglalkozott családgondozással. Tagja volt a Nappali Melegedő szakmai csapatnak, amelynek tagjai a hajléktalanok körében végezte segítő munkáját. 1998-ban kitartó és lelkes tevékenységének köszönhetően létrejött a Háztartási Adósságkezelési Tanácsadó, amely a kerületi családoknak nyújt segítséget a háztartási díj hátralékok rendezéséhez. Munkavégzésében megbízható, a nehéz sorsú emberek ügyét lelkiismeretesen képviseli.
Szegedi Zsuzsanna 32 évig földrajz-rajz szakos tanárként dolgozott a Szent Korona Általános Iskolában, a tantestület meghatározó tagja volt. Mind szakmailag, mind módszertanilag kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Huszonöt évig vezette az osztályfőnöki munkaközösséget, s ezt a szerepkört tizenöt éven keresztül a kerületben is betöltötte. Mint munkaközösség-vezető több bemutató órát és előadást tartott kerületi és fővárosi szinten is. Húsz évig részt vett a kerület felnőttoktatásában. Sokoldalú, kreatív személyiség. Segítőkészségével, kompromisszum-készségével a szülőkkel, a gyerekekkel és a kollégákkal jó viszonyt alakított ki. Kiváló és fáradhatatlan pedagógiai munkájának elismeréseként nyugdíjba vonulása alkalmából ebben az évben Arany Katedra Díj kitüntetésben részesült.
Szigligeti Gáborné 1976-ban kezdte óvodapedagógusi pályafutását a Száraznád utcai óvodában. 1986 és 1988. között a Vácrátót téri óvoda vezetője volt. 1988-2000. között a kerületi Pedagógiai Központ munkatársaként segítette óvodai szaktanácsadóként az óvodák szakmai munkáját. Sok éven át szerkesztette a kerület szakmai lapjának a Kabinfó-nak óvodai módszertani rovatát. 2000 óta az Aulich óvoda óvodapedagógusa. Fejlesztőpedagógusként tanulási és magatartásproblémával küzdő gyermekeknek segít a beilleszkedésben. Munkáját nagyfokú elhivatottság, szakértelem és empátia jellemzi.
Tariné Zolnay Mária 34 éve dolgozik a Száraznád Nevelési-Oktatási Központban gyógypedagógusként. Pályafutása során mindvégig az alsó tagozatos tanulók nevelését-oktatását látta el, amely a sérült gyermekek életében meghatározó szakasz. Személyiségét az állandó megújulási és együttalkotási igény jellemzi, mentalitása példaértékű a fiatal kollégák körében. Közvetlenségével, határozott egyéniségével a tantestület elismert tagja. Hosszú évek óta az alsós munkaközösség szakmai munkáját irányítja, főiskolai hallgatók tanítási gyakorlatát segíti, vezeti, pályakezdők mentora. Aktív részese az iskolai rendezvények szervezésének. A munkáját hivatástudat, segítőkészség jellemzi.
Vojtku Attiláné 21 éve dolgozik a Pestújhelyi Nevelési-Oktatási Központ Őrjárat utcai óvodájában óvodapedagógusként. Tevékenyen vesz részt az óvoda új arculatának kialakításában. Az óvoda közösségének meghatározó egyénisége. 1999-től intézményegység-vezető helyettesként dolgozik az óvodában. Bemutató foglalkozásokat vezet és szervez az Apor Vilmos Főiskola Óvónői szakára járó hallgatók részére. Munkáját a pontosság, lelkiismeretesség, gyermekszeretet jellemzi. Felkészültsége szakmailag megalapozott, munkája precíz és pontos.

A XV. kerületi Önkormányzat polgármestere október 23-a alkalmából kiemelkedő, felelősségteljes szakmai tevékenysége elismeréseként jutalomban részesítette
-Gárdonyiné Balog Ágotát, a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda pedagógusát
-Henter Katalint, a Szociális és Egészségügyi Osztály családvédelmi ügyintézőjét
-Jáger Józsefet, a Városüzemeltetési Osztály kommunális ügyintézőjét
-Kálmán Ferencnét, a Pénzügyi Osztály könyvelőjét
-Latorczainé Pulay Mártát, a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakkönyvtár művészeti koordinátorát
-Nagy Istvánnét, a Hartyán Nevelési-Oktatási Központ Napsugár Összevont Óvodák intézményegység vezetőjét
-Porvayné Bagi Magdolnát, a László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda pedagógusát

A XV. kerület biztonságáért végzett kiemelkedő bűnmegelőzési és bűnüldözési tevékenységük elismeréseként pénzjutalomban részesült a XV. kerületi Rendőrkapitányság több munkatársa: Dan Veronika közalkalmazott, Péderi Dóra rendőr törzsőrmester, Varga Béla rendőr törzsőrmester, Várdai Ferencné közalkalmazott, Várady Kornélia közalkalmazott, Vincze Attila rendőr főtörzsőrmester.
Jutalomban részesült még a Palotai Önvédelmi Védegylet szervező titkára, Szűcs Zsolt és a Palotai Polgárőrség munkatársai, Kardos István és Vona Richárd polgárőrök.
Az október 22-i ünnepségen pénzjutalomban részesültek az ’56-os Szövetség XV. kerületi Szervezetének alábbi tagjai: Bácskai Endréné, Kókai Sándor, Nacsa Lajos, Schiller Lajosné, Spárk Pál, lovag Tesch Ferenc
valamint a POFOSZ XV. kerületi Szervezetének alábbi tagjai: Fuchs Aladár, Jakabffy István, Kecskés Mihály, Kövi Tiborné, Matók Józsefné, Palkovits László

A Magyar Köztársaság kikiáltásának huszadik évfordulója alkalmából Hajdu László polgármester úr és dr. Herczeg Julianna aljegyző asszony emléklapban részesítette azon köztisztviselőket, akik 1989. október 23-án és jelenleg is közszolgálatot teljesítenek. Az emléklapot a következő személyek vehették át:
dr. Herczeg Julianna aljegyző
dr. Erdélyi-Kincses Andrea osztályvezető
Kovácsné Márkus Éva osztályvezető
Lauber Jánosné osztályvezető
Lindner Gusztáv osztályvezető
Millián György osztályvezető
Moór Árpád osztályvezető
Németh Tibor osztályvezető
dr. Paor Emőke osztályvezető
Sütő Lászlóné osztályvezető
Vargáné Kalán Ilona gyámhivatali vezető
Csapné Bognár Klára hagyatéki ügyintéző
Csibi Sándorné pénzügyi ügyintéző
Filóné Dóra Ildikó titkárnő
Herrich Lászlóné titkárnő
Horváth Julianna iktató csoportvezető
Jávori Péter közműépítési ügyintéző
Kepes Darinka építésügyi ügyintéző
Kis Mihályné költségvetési ügyintéző
Márkus Jánosné családvédelmi ügyintéző
Nemes Imréné népességnyilvántartó
Oláh Tiborné ügyfélszolgálati ügyintéző
Pálfi Józsefné adóügyi ügyintéző
Rusznyák Géza anyakönyvvezető
Schindler Jutka ügykezelő
Szabó Mária Magdolna népességnyilvántartó
Szatmári Valéria családvédelmi csoportvezető
Szopperné Holler Éva okmányügyi ügyintéző, valamint
dr. Nagy Antal jegyző, aki távolléte miatt egy későbbi időpontban veszi át az emléklapot

Az ünnepség végén két bejelentésre is sor került:
Az önkormányzati miniszter a Helyi Önkormányzatok Napja alkalmából a kerületi önkormányzat fejlődése érdekében huzamos időn keresztül végzett kimagasló közigazgatási tevékenysége elismeréseként Varga Imre önkormányzati képviselő és tanácsnok részére a „Helyi Önkormányzatokért Díjat” adományozta, melynek átadására 2009. szeptember 30-án az Önkormányzati Minisztériumban került sor.
A XV. kerület tűzvédelmének biztosítása érdekében végzett kiemelkedő tűz- és kárelhárítási tevékenysége elismeréseként az Észak-pesti Tűzoltási és Mentési Parancsnokság Újpesti Tűzőrség munkatársa Hrabina László tűzoltó alezredes nyugdíjba vonulása alkalmából jutalomban részesült.
Az ünnepség befejezését megelőzően először Donji-Kraljavec polgármestere, Zlatko Horvath kért szót és mondott köszönetet, hogy jelen lehet ezen az ünnepségen, valamint elmondta, hogy a továbbiakban is sikeres lesz az együttműködés a XV. kerület és Donji Kraljavec között. Az ő szavait követően Kecskés Mihály kért szót, aki Németh Tibornak, a Városüzemeltetési Osztály osztályvezetőjének adott át egy elismerést az 56-osEmlékmű helyreállításában való közreműködéséért.
Az egész napos program végén Hajdu László polgármester mondott pohárköszöntőt, aki egyrészt felelevenített az egész napos program részleteit, majd külön köszöntötte a kitüntetetteket, jutalmazottakat.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló