Menu

Elismerés a sok évtizedes munkáért Péterfi Ferencnek
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.04.07.

Március 15-e alkalmából Péterfi Ferenc, a Magyar Művelődési Intézet Közösségfejlesztési Osztályának osztályvezetője a közösségfejlesztés, a helyi társadalom és szervezetei építése, a civil média térnyerése érdekében több mint három évtizeden át kifejtett kiemelkedő tevékenységéért a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetésben részesült.

Mindez egy egyszerű hír lehetne sokak számára. Azonban, akik nemcsak hallottak Péterfi Feriről, hanem találkoztak is vele…valamikor, valahol, tudják, hogy az elismerést megérdemelte. Ő azonban csak szerényen mosolygott gratulációmkor, s annyit mondott: Ja, nem akarok én hír lenni! Pedig!!!!
Feri- mondhatom bátran, hiszen elég régóta ismerem- mindig a közösségért, a civilekért, s a civil médiáért tette a dolgát. Egy kis rádióban- ami azóta már sajnos, nem létezik- ismertem meg. Sokan dolgoztunk ott, s mindannyian arra törekedtünk, hogy minél többen halljanak bennünket: hiszen 1988-89-90 körül történt mindez. Akkorra Ferinek már nagy tapasztalata volt a népművelés, a közösségfejlesztés területén, hiszen többek között ezt megelőzően már az újpalotai Frankovics Ifjúsági Ház vezetője volt, ahol hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozott, illetve tíz évig az Újpalotai Szabadidő Központ vezetőjeként például a helyi közösségi újság kiadásának megteremtése körül is ténykedett. S ekkor már két diplomával a zsebében valóban a nép művelésére adta a fejét.
Aztán teltek az évek, s nagy örömmel vettük tudomásul, hogy a kis rádiónk mellett néhány munkatársunk segítségével Péterfi Feri létrehozta nem messze a mi gazdagréti stúdiónktól a Lágymányosi Közösségi Házban a Civil Rádiót. S nemhogy féltékenykedés nem volt egymásra, hanem, aki tudta, s ahogy tudta, segítette egymást- információkkal, anyagokkal.
Ám természetesen nemcsak irányította a munkát főszerkesztőként a Civil Rádióban, hanem számos egyetemen, főiskolán is okította a közösségfejlesztésre a hallgatókat illetve tette a dolgát a Országos Közművelődési Központ, majd jogutódjaként a Magyar Művelődési Intézet munkatársaként, ahol már több mint egy évtizede a Közösségfejlesztési Osztály vezetője. Ám mindezt a munkát ma is végzi – ugyanolyan lelkesedéssel, az új iránti fogékonysággal s hatalmas kreativitással, energiával – legyen szó szűkebb pátriájáról: Újpalotáról, a fővárosról, hazánkról; a rádiózásról vagy a közösségfejlesztésről; s mindezek tanulmányozására időnként útra kel és ismereteit bővíti ill. átadja – itthon és külföldön.
S mindezt civilként. Nem véletlen, hogy a rendszerváltás előtt is, s ezt követően is munkáját több díjjal, kitüntetéssel is elismerték, mint ahogy most is.
Gratulálunk!!!!


Képes beszámoló