Menu

Elismerés a helytálló közterületesnek

2021.05.11.

Rendőrségi kitüntetést kapott Lakatos Zsolt, aki április végén kimenekített egy embert egy paneltűzből.

Sokan emlékezhetnek rá, hogy április végén egy újpalotai paneltűz során embereket is kellett kimenteni. A rendőrség nemrég kitüntette a mentésben résztvevőket – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztálya.

2021. április 28-án 17 óra körül tűzhöz riasztották a tűzoltóság és a mentők egységeit riasztották a Nyírpalota út egyik tízemeletes lakóházhoz, ahol tűz ütött ki a nyolcadikon. Az önkormányzati rendészeten éppen szolgálatot teljesítő egyik járőrpár – Bujdosó István Tamás közterület-felügyelő és Lakatos Zsolt segédfelügyelő – intézkedés közben észlelte, hogy a szirénázó mentőautó nagy sebességgel halad a jelzett cím felé, ezért ők is arra vették az irányt, hátha szükség van a segítségükre. Jól gondolták, mert a paneltűz helyszínén több mozgásában korlátozott, idős ember is él, akik segítség nélkül a nagy füstben a lépcsőn nem tudtak volna időben elmenekülni a lángok elől.

A rendőrség munkatársai, és az említett járőrpár az épületben rekedt személyek kimenekítésében segítettek. Lakatos Zsolt a kimenekítés során többször is megmászta a sok emeletet gyalogosan, és egy mozgásképtelen hölgyet egyedül, majd Szim Gergő rendőrrel közösen egy másik – mozgásában erősen korlátozott hölgyet – vittek le az ölükben a 8. emeletről.

A két személy kimenekítéséért a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Terdik Tamás vezérőrnagy „emberi élet megmentése során nyújtott kiemelkedő tevékenységéért” Lakatos Zsolt segédfelügyelőt május 6-án Budapestért Emlékplakett díjban és jutalomban részesítette.

A BRFK vezetője a XV. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottjait dicséretben és jutalomban részesítette: Szim Gergő Márk főtörzsőrmester mellett Galambos Laura törzsőrmester, Korcsmáros Ferenc őrmester és Sebestyén Ádám Zsombor őrmester is elismerést vehetett át. Ugyancsak kitüntetést kapott az emberek mentésében való részvételéért a Magyar Honvédség Szentmihályi úton működő tűzszerész ezredének szakaszvezetője, Molnár Attila is.

Fotó: police.hu

(Cs.B.)