Menu

Elhunyt a Református Iszákosmentő Misszió vezetője

2006.07.06.

Június 26-án hajnalban életének 78. évében elhunyt id. Balog Zoltán református lelkész, a Református Iszákosmentő Misszió vezetője, aki alig egy hónappal élte túl felesége halálát.

A lelkész egy háromgyermekes család gyermekeként 1928-ban a Zemplén megyei Sajóhídvégen született, majd általános iskolai tanulmányait Miskolcon a Református Elemi Iskolában végezte, majd a Református Lévay József Gimnáziumban érettségizett. Már diákként érdeklődött az irodalom iránt, s különösen szépen szavalt és adott elő. Lelkészi képesítést a sárospataki teológián szerzett, majd 1951-ben Tiszalúcon kezdte meg szolgálatát. Tanulmányai folytatása idején szívesen szolgált a Jó pásztor Református Zsidó Missziónak, melynek két pályázatán is díjat nyert munkájával.
1981-ben a Református Iszákosmentő Misszió megalakulásakor Balog Zoltán és felesége Balagné Topolyai Margit a bükkszentkereszti nyaralójukat a misszió tevékenységének végzése érdekében az egyház rendelkezésére bocsátotta. Balog Zoltán 1985-ben főállású lelkészként került Budapestre, s a RIM vezetője volt az elmúlt több mint két évtizedben. Munkájában, a szenvedélybetegekért végzett szolgálatban segítségére volt felesége, akivel szinte haláluk pillanatáig, végezték szolgálatukat.
Tizenhárom évvel ezelőtt szervezték újra a Magyar Kékkereszt Mozgalmat, s a szenvedélybetegek gyógyítására, utógondozására működtettek egy ötvenegy ágyas kórházat Dömösön. A közösség azonban az országos központban, a XV. kerületi Alagi tér 13-ban végezte a szervező munkát, miközben a hozzájuk fordulók segítésére megírta Balog Zoltán az Álljatok meg hitben című könyvét.
Balog Zoltán munkája állami elismeréseként 1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, míg tavaly a Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából az Elige Vitam (Válaszd az életet) Életmű-díjat vehette át.
Temetése július 7-én (péntek) 12.45-kor a Rákospalotai Köztemető ravatalozójában lesz (Szentmihályi út 111.)
A család, az egyház, valamint a misszió kérésére koszorú helyett támogassák a szenvedélybetegeket gyógyító munkát.
(Számlaszám: MKKE 11715007-20356073)

Kapcsolódó link: