Menu

Élettel telt meg szombaton a Spirálház

2013.09.16.

A KMOP-5.1.1/B-12-k-2012-0002 jelű, “A Zsókavár utcai akcióterület III. ütemű fejlesztése szociális célú városrehabilitáció témában” megnevezésű pályázat keretében társadalmi párbeszéddel vette kezdetét 2013. szeptember 14-én, szombaton a Spirálház tartalommal való megtöltése Újpalotán. A romos, részben évek óta üres épület felújítása előtt egy napra a közelben lakók, a helyi civil szervezetek vehették birtokukba ez épületet egy kellemes családi programokat kínáló rendezvény keretében.

A rendezvényen az újpalotaiak megismerkedhettek a tervekkel és a tervezőkkel, az épület múltjával és jelenével, a korábbi és leendő funkciójával. A Zsókavár III. projekt keretében az épületben Szociális és Humán Központ kerül kialakításra, ahol a most széttagolt és eldugottan elhelyezkedő kerületi szociális intézmények a kirakatba kerülhetnek. A környező lakosság egy helyen koncentráltan találná meg a jövőben azt a helyet azáltal, hogy az épületbe szociális tanácsadás, munkanélküli tanácsadás, egészségügyi- és életmód tanácsadás, szociális étterem és mosoda költözne, ahová fordulni tud.

A Spirálház ezen jövőbeli funkciójának fontosságát hangsúlyozta ki köszöntőjében Asztalosné Zupcsán Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára is, aki elmondta, hogy a várak ereje nem a kövekben, hanem a védők lelkében van. – A helyzet az, hogy mi van akkor, ha nincs vár, mert ugye itt mégiscsak arról van szó, hogy van egy épület, de ezért azt várnak mégsem lehet nevezni. Viszont van közösség, amely lelkesedéssel megtöltve szeretne egy várat magának, és akkor lehet várat építeni. Nagyon fontos, elsősorban azért fontos, mert ha azt nézzük, mi a mi legnagyobb értékünk, akkor azt kell mondanunk, nagyon szeretnénk családjainkkal boldogan élni. Ahhoz, hogy ez lehessen, ahhoz a családokat meg kell erősíteni, és a szociális intézmények elsősorban arra jók és azért valók, hogy azok a családok, akik egy kicsit is bajba kerülnek, azoknak legyen egy hely és legyen egy vár, ahová oda lehet menni, és egy helyen megtalálják azokat az intézményeket, amelyek tudnak nekik segíteni. – A helyettes államtitkár asszony kitért arra, hogy egy ilyen lelkes a közösség, egy csapat az önkormányzat és a polgármester mellé áll a tervek megvalósításában akkor egymást tudják segíteni, a szociális alapellátások hatásos biztosításában.

László Tamás polgármester szerint a rendezvény – ahol a színes programok között megjelent többek között az ESZI intézményeivel, az Értelmi Fogyatékosok Napközis Otthona bemutatóval és színpadi produkcióval, az Eurázsiai Együttműködési Egyesület kalligráfiai oktatással, fengshui tanácsadással és horoszkóp készítéssel, a KoMa Társulata, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Hubay Zeneiskola, a Csomópont Tehetséggondozás és az Újpalotai Szabadidő Központ is filmvetítéssel és fotókiállítással – egy „egy az egyhez modellkísérlet” volt, hiszen azt mutatta be, hogy mit akar az önkormányzat az épületből kihozni. A polgármester megnyitójában egy mondással élt, mely szerint „Ha templomot akarsz építeni, először a közösséget teremtsd meg, az majd felépíti a templomot.”, amelyet a Spirálházat körbevevő sokaság szombaton a rossz idő és az eső ellenére is bizonyított.

Képgaléria: