Menu

Elég a főváros kátyúiból

2019.06.20.

Az önkormányzat saját forrásból újítaná fel a fővárosi kezelésű Zsókavár, Erdőkerülő és Deák utcát.

Saját kézbe venné és saját zsebből fizetné a kritikus állapotban lévő újpalotai Zsókavár utca, az annak folytatásában futó Erdőkerülő utca, valamint a rákospalotai Hubay térhez csatlakozó Deák utca teljes szerkezeti felújítását és forgalomtechnikai átalakítását a XV. kerületi önkormányzat. A három, ma már szinte közlekedhetetlen szakasz része annak az 52 kilométernyi belterületi úthálózatnak, amelyért a főváros a XV. kerületben felel, és amelyhez lassan egy évtizede nem nyúl érdemben hozzá.

Azt egyébként, hogy az érintett utakat rendbe kell hozni, a főváros szakbizottsága már évekkel ezelőtt indokoltnak tartotta, Hajdu László előterjesztése nyomán 2018-ban kimondta, hogy felújításuk nem tűr halasztást, az engedélyezési és kiviteli terveket is elkészítette, és támogatta is a szakaszok 2019. évi felújítását. Németh Angéla polgármester ezek után az  év elején előterjesztésben kérte, hogy a Fővárosi Önkormányzat tegyen eleget jogszabályi kötelezettségének, és biztosítson forrást az utak felújítására, ám ez nem történt meg.

A városrész vezetője ezek után megkereste Tarlós István főpolgármestert, hogy a terveket adják át a XV. kerületi önkormányzatnak, és annak képviselő-testülete dönthessen az utak felújításáról, így elkezdődhessen végre a munka. A főváros konkrétumokat nélkülöző válasza csak hónapok múlva érkezett meg, a levélből pedig azt derült ki, hogy nem zárkóznak ugyan el a tervek átadásától, de azokat „aktualizáltatni kell”, a Deák utca esetében pedig ELMŰ-vezetékeket kell kiváltani, erre azonban még nincsenek meg az engedélyek.

A XV. kerület vezetése ezek után csak reménykedni tud abban, hogy a tervek és a hatályos engedélyek még idén megérkeznek, így a XV. kerület 2020. évi költségvetésének tárgyalásánál már javaslatként szerepelhet az útfelújításokhoz  szükséges forrás biztosítása.