Menu

Együttműködnek

2008.05.31.

Május 9-én együttműködési megállapodást írt alá a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény nevében Homor Istvánné igazgatónő és Miljenko Horvát a horvátországi testvérvá-ros Donji Kraljevec fúvószenekarának elnöke Donji Kraljavecben.

-A XV. kerületi Horvát Önkormányzat javaslatára és közreműködésével 2006. februárjában ta-lálkozott a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója Homor Istvánné és Miljenko Horvát a horvátországi testvérváros Donji Kraljevec fúvószenekarának elnöke, vala-mint Mladen Csonka a járás polgármestere, Angyelko Horvát polgármester-helyettes és Pávao Kucsándi képviselő. Az előzetes megbeszélésen egyeztettek egy együttműködési megállapodás aláírásában, mely szabályozza a kölcsönös oktatást, diákcserét, közös szemináriumok-, zenei táborok szervezését és kölcsönös részvételt egymás koncertjein- mesélte Kuzma István a XV. kerületi Horvát Önkormányzat elnöke. Mivel akkoriban zajlott épp a művészeti iskola költözése a Bocskai utcai épületbe, így a megállapodás megkötésére várni kellett még. Ám 2007 decem-berében elérkezett az alkalom arra, hogy a kapcsolat kialakítása elmályülhessen. A XV. Kerüle-ti Horvát Önkormányzat segítségével előkészítették és pontosították testvérvárosaikkal a megál-lapodás szövegét és az aláírás körülményeinek előkészítését. Erre jó alkalomnak bizonyult test-vérvárosunk Donji Kraljevec (Murakirály) 15. éves fennállásának ünnepe, melyet a járási napok rendezvénysorozat keretén belül május 9-10-én tartottak meg. Ez az időpont mindkét félnek megfelelt.
Így a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója Homor Istvánné, Prémus Katalin igazgató-helyettes és Kőrösy Róbert tanár úr, valamint a XV. kerületi Horvát Önkor-mányzat elnöke Kuzma István és képviselőtársai május 9-én délután érkeztek Donji Kraljevecbe (Murakirályra), ahol fogadta őket Zlatko Horvát polgármester és Miljenko Horvát a fúvós együttes elnöke, valamint a képviselő-testület tagjai. Rövid pihenő után Donji Kraljevec nevezetességeivel ismerkedtek, majd a helyi iskolában megtekintették a zeneoktatás módszereit kis rögtönzött bemutatóval.
-Az ünnepi ülés 18 órakor kezdődött a polgármester úr üdvözlő beszédével, majd a meghívott díszvendégek köszöntötték a helyi- és a meghívott vendégeket. Ezután Angyelko Horvát, a Közgyűlés elnöke beszámolt az elért eredményekről és az eredmények elérésében kiemelkedő segítséget nyújtó személyeket kitűntetésben részesítette a járás nevében.
Az ünnepi ülés csúcspontjaként került sor az együttműködési szerződés ünnepélyes aláírására. Donji Kraljevec részéről Miljenko Horvát elnök úr, a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény részéről Homor Istvánné igazgató asszony látta el kézjegyével a megállapodási szer-ződést. Az aláírást követően Homor Isvánné igazgató asszony köszöntötte a járás vezetőit, gra-tulált a járás fennállásának 15. évfordulója alkalmából a vezetőknek és a lakosoknak. Kifejezte reményét az együttműködés mielőbbi tartalommal való feltöltésére, és ennek jeleként több programot is ajánlott a vendéglátóknak: közös nyári zenei táborba 10-15 főt tudnak fogadni Bernecebarátiban, valamint a szeptemberi és karácsonyi koncertjükön való részvételt. Miljenko Horvát elnök úr vette át a szót ezután, és a köszönő szavak után méltatta a XV. kerületi Horvát Önkormányzat munkáját és segítségét az együttműködés létrejöttéhez. Elmondta, hogy Donji Kraljevecben működik a Cakoveci (Csáktornyai) zeneiskola kihelyezett tagozata egyelőre há-rom pedagógussal, melynek létszámát jövőre a helyi iskola renoválásával összekötött bővítése után nyolc főre növelik. Ezért is tartja nagyjelentőségűnek ezt az együttműködési megállapo-dást nemcsak a diákok között, hanem talán ami még fontosabb, az oktató pedagógusok között is. Muraköz megye ispánjának méltató szavai után Zlatko Horvát polgármester úr bezárta az ünnepi ülést. Az ezt követő díszvacsorán a vendéglátóknak és az iskolai delegáció tagjainak számtalan kérdése, ötlete merült fel. Első lépésként mindenképp fontosnak tartotta mindkét fél, hogy idén még egy találkozót beszéljenek meg a munka mielőbbi elkezdéséhez. Ennek meg-szervezésében és a további együttműködés során is számítanak a helyi Horvát Kisebbségi Ön-kormányzat közreműködésére- mondta zárásképp Kuzma István.