Menu

Együttműködés a vállalkozókért

2005.07.08.

Kolber István fejlesztési miniszter és Petykó Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke együttműködési megállapodást írt alá kedden, Budapesten. A két szervezet a képzésben, az információcserében, rendezvények szervezésében és a hosszú távú tervek egyeztetésében dolgozik majd együtt szorosabban a jövőben. Az együttműködés eredményeképpen az uniós források hazai felhasználása átláthatóbbá és decentralizáltabbá válhat, ezzel elősegítve az esélyegyenlőség és a civil kontroll megvalósulását.

A Regionális Fejlesztésért és Felzárkóztatásért felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala a kormányzatban egyedülálló módon egy alulról szerveződő vállalkozói tömörülést von be az EU pályázatok hazai sikere érdekében. A BKIK a vállalkozások képviselőjeként vezető szerepet játszhat a hosszú távú fejlesztési koncepciók véleményezésében.
A megállapodás alapján a két szervezet a jövőben közösen áttekinti egymás információs rendszereinek és adatbázisainak kölcsönös felhasználási lehetőségeit és együttműködnek a vállalkozói szféra tájékoztatásában. Képzési programot dolgoznak ki a kamarai munkatársak felkészítésére, továbbképzésére, az e-learning és a távoktatás alkalmazásával közös programokat indítanak, rendezvényeket, tájékoztatókat szerveznek, információs rendszert működtetnek. Az együttműködés során a két szervezet egymás nemzetközi kapcsolatrendszerét is felhasználja a közös siker érdekében.
A fejlesztési tárca és a BKIK közösen vesz részt az elkövetkező időszak kulcsfontosságú munkájában, a 2007 és 2013 közötti uniós pénzügyi időszak fejlesztési terveinek előkészítésében és az intézményrendszer fejlesztésében, a 2. Nemzeti Fejlesztési Terv kimunkálásában.
A két szervezet a 2. NFT-hez kapcsolódó közös PR akciókat és közös rendezvényeket szervez, valamint a fejlesztési miniszter bevonja a BKIK-t az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció (OFK) és az Országos Területfejlesztési Koncepció (OTK) társadalmi egyeztetésébe is.
Petykó Zoltán köszöntőjében örömét fejezte ki a megállapodás megszületésével kapcsolatban és kiemelte, a kamara fontos szerepet tölthet be az államigazgatás és a vállalkozók közötti információáramlás erősítésében.
Kolber István miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2 Nemzeti Fejlesztési Terv Magyarország számára egyedülálló lehetőséget teremt arra, hogy néhány év alatt több évtizedes fejlettségbeli lemaradást tudjon behozni. Kiemelte, számít a BKIK támogatására a kormány által elindított 100 lépés program keretében meghozott – a szürke és a feketegazdaság kifehérítését célzó – intézkedések következetes végigvitelében.
A sajtótájékoztatón sor került a miniszter munkatársai által kidolgozott intézményközi Extranet bemutatására is, amely megkönnyíti a kapcsolattartást és az információáramlást az európai uniós fejlesztési forrásokkal foglalkozó intézmények munkatársai számára.
A megállapodás alapján a BKIK egy klasszikus transzfer szerepet tölt majd be a minisztérium és a vállalkozók között. Budapest 8 kerületében – a minisztériummal való online kapcsolat útján – emeltszintű tájékoztatás nyújt az NFT pályázati lehetőségekről, a pályázati struktúráról, a minisztérium felé feltett kérdésekre adott válaszokról.