Menu

Együttgondolkodva az önkéntességről
(képes beszámoló a cikk végén)

2009.01.27.

Egy igazán nem mindennapi, és valóban hatékony program volt az elmúlt héten az Újpalotai Családsegítő Szolgálat Árendás közi épületében. A résztvevők együtt próbáltak gondolkodni az önkéntesség mikéntjéről, és arról, hogy hogyan lehetne mindezt még inkább ismertté tenni. Ám senki ne gondolja azt, hogy ingyen munkaerőhöz juthat bárhol és bármikor.

Nagyon nagy figyelem, előmunkálat szükséges ahhoz, hogy egy szervezet, egy civil egyesület, vagy bármilyen egyéb társadalmi szervezet önkéntes munkaerőhöz juthasson.
Gráczer Irma, az ÚCSSZ vezetője köszöntő gondolataiban kiemelte, hogy jó lenne egy olyan együttműködés, ami nemcsak a civil szervezetek között valósul meg, hanem az önkormányzat és a civil szervezetek között. Minderre ezen a napon valóban volt lehetőség, hogy kialakuljon, hiszen Hajdu László polgármester mellett Király Csaba alpolgármester és több tanácsadó (Németh Péter, dr. Ódor József), valamint a civil referens, Avarkeszi Béla is helyet foglalt a jelenlévő civil szervezetek között.
A programban Szöllősi Beáta, a Periféria Alapítvány munkatársa az önkéntességről általában, annak az egyénre és a közösségre gyakorolt hatásairól adott áttekintést, majd részletesen szó esett az Európai Önkéntes Szolgálatról (EVS). A Periféria Alapítvány éppen a Külvárosi Tankör Középiskola fenntartása, a peremre került fiatalok személyes hatékonyságának növelése mellett az önkéntesség népszerűsítését tűzte zászlajára.
Így komoly –többéves- munka előzte meg azt is, hogy jelenleg, 2008. októbere óta két önkéntes segíti az alapítvány munkáját, Fernando Luengo Lopez, aki spanyol illetve Jacques Leportier, aki francia. A fiúk igazi kihívásnak tekintik ezt az önkéntességet: fiatalok között dolgoznak egyrészt a média világában, másrészt a művészetek területén segítik az itteniek munkáját. Ők készítették el a Külvárosi Tankor diákjaival és Czikora Györgyi iskolavezető-szociológussal, valamint Szöllősi Beátával a Hol vannak az önkéntesek? című filmet is, melyet a helyszínen levetítettek.
A filmvetítés után beszélgetés keretében többek között Tánczos Zsuzsa, a MUFTI (Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodája) vezetője arról beszélt, hogy már 1993-ban volt ilyen ifjúsági csereprogram az önkéntes munkára.
Szó esett a beszélgetés folyamán az „ötletprogramről”, az Önkéntes Központ Alapítvány munkájáról, valamint Hajdu László polgármester arról beszélt néhány gondolatban, hogy ahhoz, hogy önkéntesek dolgozzanak, ahhoz a befogadó szervezeteknek is folyamatosan munkálkodniuk kell. Amint elmondta, jelenleg közel 300 civil szervezet van a kerületben, de csak 130 a száma azoknak, akik regisztrálták is magukat.
A szünetet követően Turós Éva Grundtvig programkoordinátor a Tempus Közalapítvány Grundtvig/Socrates pályázata a középkorúak önkéntességének támogatása érdekében címmel tarott egy érdekes előadást, illetve szó esett a Periféria Alapítvány jelenlegi és tervezett projektjeiről, melyeket az önkéntesség területén szeretnének megvalósítani: VOTE, 50+ és Drótszamár. Így például a VOTE „projekt célja mozgósítani a résztvevő nemzetközi partnerek tudását és tapasztalatait interaktív műhely- és tréningkeretek között és szélesíteni a team-ek szakmai kompetenciáit. Vagyis megtanulni egymástól azt, amiben a másik jobb. Hosszú távon az önkéntesség alternatíváinak felhasználását szeretnénk motiválni a partnerek célcsoportjainak körében.”

Kapcsolódó cikkek:




Kapcsolódó linkek:


















XXI. Csepeli Szociális Szolgálat

Kapcsolódó anyagok:


Képes beszámoló