Menu

Együttgondolkodók Napja

2011.11.07.

Október utolsó péntekén volt az Együttgondolkodók Napja legutóbbi rendezvénye. A programsorozat keretében ezen alkalommal a MUFTI 20. születésnapjára került sor. A szakmai nap témája az ifjúságpolitika, ifjúságügy, ifjúságsegítés volt, melynek megnyitóján az egybegyűlt vendégeket és az előadókat Vízér Klára alpolgármester köszöntötte, míg a megnyitó szavakat Tóth Lajos a Csokonai Művelődési Központ igazgatója mondta el.

Gondolataiban a MUFTI elmúlt 20 évének eseményeit idézte fel, miközben kihangsúlyozta, hogy a MUFTI és a Csokonai Művelődési Központ közti együttműködés mind a mai napig aktív.
Az előadók sorában elsőként Bauer Béla az ifjúságpolitika témakörében tartotta meg előadását. Az ELTE főiskolai docense és egyben a NCSSZI kutatási igazgatóhelyettese az ifjúságkutatások eredményeit részletezte, az ifjúság körében tapasztalható változásokról, a szokások átalakulásáról, a fiatalok életmódbeli és jövőről kialakított elképzeléseiről szólt.
Az ifjúságügy témakörében három előadó beszélt a munkájáról, az adott témában várható változásokról. Így Erdős Eszter református lelkész, a drogstratégiát előkészítő munkacsoport tagjaként az új drogstratégiát ismertette, elmagyarázta azokat az irányelveket, mely alapján a kialakított munkaanyag felépült. Rapi István az Iránytű Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda igazgatója a helyi, fővárosi és regionális ifjúsági munkáról beszélt, illetve nyújtott részletes tájékoztatót az elérhető ifjúsági szolgáltatásokról, míg Szabó András a Budapesti Ifjúsági Tanács elnöke a Fővárosi Közgyűlés által 2009-ben létrehozott Budapesti Ifjúsági Tanács működéséről, feladatairól, tagjairól tartott beszámolót, valamint beszélt arról a rendszerről (Jövő Műhely, Kerületek Koordinációs Tanács, Fővárosi Ifjúsági Koncepció, Tiéd a tér net-es oldal), amelyben a Tanács a munkáját végzi.
A nap utolsó részében az ifjúságsegítés, -képzés témaköre került terítékre, melynek keretében az ifjúságsegítő képzésről Rapi István és Szabó András osztották meg gondolataikat az ifjúságsegítő képzés hatékonyságáról.
A szakmai nap zárásaként kerekasztal-beszélgetésre került sor, melyet Havasi Éva, a KSH szociológusa vezetett, majd a zárszót Gráczer Irma, az ESZI mb. igazgatója mondta el.

MUNKANÉLKÜLI FIATALOK TANÁCSADÓ IRODÁJA
1991-2011 (írta: Gráczer Irma)

A MUFTI 1991. októberében kezdte meg a működését a Csokonai Művelődési Központ szervezeti keretein belül. A Végvár Ifjúsági Ház (korábban „Frankovics”) akkori lelkes népművelői a rendszerváltás környékén arra a következtetésre jutottak, hogy jó lenne a lakótelepi ifjúság számára egy információs bázis, ahol az éppen munka és tanulás nélkül lévők hozzájuthatnának az őket érintő legfontosabb információkhoz, pl. hova forduljanak, ha végképp elakadtak fiatal életük rögös útján. Akkoriban a Végvárba azok a környéken lakó fiatalok jártak le esténként, akik a felüljáró közelében lévő tízemeletes házakban laktak és egyik jellemzőjük volt, hogy nem szívesen mentek messzire, ha segítségre volt szükségük. A segítséget pedig akárkitől nem, csak attól a személytől fogadták szívesen, akit ismertek és megbíztak benne. Így indult a MUFTI a Zsókavár utcai Közösségi Házban, egy kicsi irodával és a Közösségi Ház folyosóját használva ügyfélszolgálati, beszélgetős, ifjúsági klubként üzemelő helyként. Kezdetben két fő dolgozott az irodában és egyetlen cél volt, hogy minél több fiatal megismerje a MUFTI-t, elterjedjen, hogy van hova betérni és megkérdezni, hogy mi lehet a megoldás, ha valaki nem talál munkát. Természetesen ez az alapvető cél azóta sem változott, de az elmúlt 20 évben mind az arculata, mind a benne dolgozók létszáma és szakmai tudása nagyban átalakult, növekedett. A kezdeti buktatók után a ’90-es évek közepéig tartott mire a szolgáltatások, a maihoz hasonló széles köre kiépült és egyértelművé vált, hogy a szociokulturális sokszínűségnek köszönhetően egyre inkább kilóg az iroda a közművelődés falain túlra. Addigra az igénybe vevők többsége főleg a hátrányos helyzetű, alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezők köréből került ki. Hosszabb előkészítés eredménye volt, hogy a MUFTI 1996 áprilisától szervezetileg átkerült az Újpalotai Családsegítő Szolgálathoz, majd jóval később 2003-ban került jelenlegi helyére a Konytfa utcába.