Menu

Együttgondolkodás a foglalkoztatási törvényről

2005.11.21.

A foglalkoztatási törvény 2005. november elsejei hatállyal bizonyos pontokon megváltozott, melyről az Újpalotai Családsegítő Szolgálat és a Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodája közösen szervezett egy fórumot Együttgondolkodás Napja elnevezéssel.

A programon részt vett az előadókon kívül (Tánczos Zsuzsa, MUFTI irodavezető, Gráczer Irma, Újpalotai Családsegítő Szolgálat vezető, Hágen Tímea, a Fővárosi Munkaügyi Központ Ifjúsági Iroda vezetője, Fehér Ildikó, a Fővárosi Munkaügyi Központ Ifjúsági Iroda munkaügyi tanácsadója) Marsovszky Györgyné, a Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottság elnöke és Osgyány Éva, az Egyesített Szociális Intézmények igazgatója.
Először Tánczos Zsuzsa köszöntötte a megjelenteket, akik főleg a fővárosi családsegítő szolgálatok munkatársai voltak és elmondta, hogy foglalkoztatási törvény november elsejétől életbe lépő változásai nemcsak azoknak jelent problémát, akik a munkanélküliekkel foglalkoznak, hanem az egész munkaügyi rendszernek is. Ennek megfelelően hívták meg azokat az előadókat, akik segítséget tudnak nyújtani a változások közti eligazodásban.
A törvény módosításával új rendszerben segíti az állam a munka világából kikerült embereket, akiket már nem munkanélkülieknek, hanem álláskeresőknek nevezünk. Az elnevezéssel párhuzamosan megváltozott az ellátás tartalma is, így pl. álláskeresési megállapodást kell kötniük a munkaügyi központokkal a munkát keresőknek, ugyanis az álláskeresési támogatásnak; segélynek, járadéknak ez a feltétele.
A két előadó a délelőtt folyamán nem előadást, hanem tájékoztatást adott az életbe lépő változásokról és a megjelentekkel közösen próbálták értelmezni mindezt.
A szakmai nap zárásaként Gráczer Irma értékelte az együtt töltött órákat, amely továbbgondolkodásra serkentette az egybegyűlteket.

További információ: