Menu

Együtt tanulás- közös tudás

2010.05.05.

Még 2006-ra nyúlik vissza annak a bűnmegelőzési pályázatnak a beadása, melynek révén a Rákospalotai Leánynevelő Intézet vezetése munkatársai sajátos módszereket dolgozhattak ki arra, hogy az intézetben levő gyerekeknek segítséget nyújtsanak a társadalomba való beilleszkedéshez.

Majd egy másik pályázat keretében az akkor megkezdett munkát folytathatták. Mindezek lezárásaként bemutató előadást tartottak az intézetben az elmúlt héten, ahol B. Aczél Anna igazgató elmondta, hogy mennyire fontos volt a pályázat számukra, melynek révén kiderült számukra, hogy a XV. kerületi intézmények és a kerület vezetése a városrész részének tekinti a leánynevelőt.
Gonosz Katalin, az intézet nevelője elmondta, hogy ez az újabb pályázat lehetőséget adott arra, hogy a négy évvel ezelőtt megkezdett programjaikat folytassák. A 2006-os pályázatban szerepelt például a mentori rendszer és a jóvátételi módszer, amelyekkel kapcsolatos munkát, a társadalomba történő beilleszkedés segítését folytatni tudták. A középpontjában az a sajátos oktatási forma áll, ami a zárt intézetben a leghatékonyabban tudja segíteni a fiatalok minél gyorsabb iskolai előmenetelét. Az idén lezárult pályázatnak „Együtt tanulás – közös tudás” címet adták, melynek keretében rendezte meg a Rákospalotai Leánynevelő Intézet a minisztériumi intézetek tanulmányi versenyét, kiadtak módszertani füzetet és filmet forgattak a leánynevelőről.
A tanulmányi versenyen, mely inkább egy műveltségi vetélkedőhöz hasonlított az ország számos pontján működő javító, nevelő intézmények tanulói vetélkedtek egymással. A program során a kreativitás, a helyzetfelismerés került előtérbe.