Menu

Együtt a fővárossal

2002.11.12.

A mögöttünk álló önkormányzati ciklus utolsó napjaiban került átadásra a 69-es villamos új szakasza. E villamos vonalát 1973-ban azzal a céllal indították el, hogy közvetlen összeköttetést teremtsenek a meghosszabbított kis földalatti Mexikói úti végállomása és az újpalotai lakótelep, s vele a kerület többi része között. A felújítás után részben új sínpályán korszerű, újonnan beszerzett, kényelmes kocsikban gyorsabban utazhatunk a városközpont, illetve lakóhelyünk között.

A felújítást megelőzően a 69-es villamos vonalán a lassan haladó villamosok megnehezítették a közlekedést a környéken lakók számára, és akadályozták a közúti forgalmat is. A rossz állapotú pályán közlekedő villamosok hatására a sínekben keletkező rezgések erős zajukkal zavarták az itt élők nyugalmát. A pályát burkoló betonpanelek hibái miatt a közúti forgalom sem volt zavartalan.
A munkálatok során megújult mintegy 7200 négyzetméter burkolat. Lefektettek 1100 méter kábelt. A vízelvezetés biztosítására 12 új csatornabekötés készült. A vágány burkolatának építése során 1700 m3 betont és 500 m3 aszfaltot használtak fel. A beruházás értéke összességében megközelíti a félmilliárd forintot
Jelkép értékű volt a járat megindulása, mert ennek kapcsán, már megválasztásának reményében Demszky Gábor kijelentette, hogy programjának – a Medgyessy kormány teljes egyetértésével – egyik sarkalatos pontja a külső kerületekkel való jobb kapcsolat, az együttműködés – aminek remélhetően több és jelentősebb eredménye lesz, mint amit ma az új villamosjárat indítása jelképez.