Menu

Egységes Civil képviselet alakulhat

2003.09.11.

A kormányzat civil stratégiájáról tartott előadást nemrég Laczkovics Elvira, a Miniszterelnöki Hivatal főtanácsosa a kerületi civil szervezetek képviselői előtt.

A Polgármesteri Hivatal nagytermében a kerület több mint három tucat civil szervezetének megjelent képviselőit Hajdu László polgármester és Báthory Béla civil referens köszöntötte.
A kormány „Autonóm civil társadalmat partnernek tekintő állam” című programjában fő feladatul tűzte ki, hogy elő kell segíteni a kormánytól független civil döntéshozó szervek létrejöttét, és a támogatásokat normatív alapra helyezésével tágítani kell a civil szervezetek anyagi forrásait.
A Miniszterelnöki Hivatal épp egy évvel korábbanegy Civil Fórumon ismertette először a kormányzati elképzeléseket, majd szeptemberben Medgyessy Péter miniszterelnök a „Függetlenség és partnerség: civil szervezetek az európai Magyarországért” címmel megtartott parlamenti konferencián hirdette meg a kormányzati civil stratégia alapelveit. A civil stratégia széles körű társadalmi vita keretében formálódott tovább, majd a kormány május 7-én fogadta el a végleges előterjesztést.
„Egy erős civil társadalom nagyon komoly terheket tud levenni a kormányzat válláról” – fogalmazott előadásában Laczkovics Elvira főtanácsos. – „Nemzetközi tapasztalatok alapján állítható, hogy egy forint befektetés a civil társadalomba, három-négy forint hasznot hozhat az országnak.
– A kormány eltökélt szándéka, hogy a nemzetet az európai társadalomfejlődés útján tartsa, mely történetileg az állampolgári szabadság, a civil egyesülések, az önszerveződés kiteljesedésének útja – mondta.
A rendszerváltás a civil társadalom újjászületését és megerősödését hozta magával, amely nem kötődik a választási ciklusokhoz, jelentősége éppen abban áll, hogy működése független a mindenkori kormánytól. A piacgazdaságra és a demokráciára épülő társadalmakban törvényszerűen jön létre a három szektor: a piaci, az állami (önkormányzati) és a civil szektor. Kialakulóban van a három szektor közötti munkamegosztás és együttműködés, ugyanakkor ma még nagyon is jelen van az esetlegesség, a szabályozatlanság, ezzel a bizonytalanság is.
Az országban a KSH szerint ma 47 ezer működő civil szervezetet tart nyilván A rendszerváltás után a egy olyan rendkívül tagolt és sokszínű magyar civil szektor fejlődött ki, amelyben megtalálhatók az öntevékeny, a szolgáltató, adománygyűjtő és adományosztó szervezetek és ezek érdekképviseletei is.
Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz egyúttal a civil szervezetek integrációját is jelenti. A civil szektor rendkívül sokat tehet azért, hogy a csatlakozásunk minél előbb és minél szélesebb körben az egyes állampolgárok „saját ügyévé” váljon – vélekedett végül Laczkovics Elvíra.