Menu

Egyre nehezebb a családoknak

2012.03.22.

Tanácskozásra gyűltek össze a gyermekeket és a családokat segítő szakemberek március 20-án. A félnapos megbeszélésen a kerületi gyermekvédelem előző évi tapasztalatait összegezték. A tanácskozásról dr. Révész Magdát, a FIÓKA Gyermek és Ifjúságjóléti Központ egységvezetőjét kérdeztük.

Minden évben március végéig a gyermekjóléti szervezeteknek tanácskozásra kell összegyűlniük, ahol összegzik az előző év tapasztalatait, elmondják, hogyan tudtak együttműködni a többi társszervezet munkatársaival. Az idei tanácskozáson a gyerekvédelmi felelősök, a bölcsődék, a védőnők, és a gyerekorvosok képviselői, a családok átmeneti otthona, a gyerekek átmeneti otthona, a családsegítő munkatársai, a Nevelési Tanácsadó, valamint a FIÓKA Gyermek és Ifjúságjóléti Központ munkatársai gyűltek össze tapasztalatcserére.
Összegzésként dr. Révész Magda elmondta: a beszámolókból az derült ki, hogy egyre több család kerül nagyon nehéz helyzetbe mind lakhatási, mind megélhetési szempontból, és ebből adódóan a gyermekjóléti, valamint a családsegítés területen dolgozó szakembereknek egyre több ügyet kell felkarolniuk, ezáltal jelentősen nőtt a leterheltségük. A családoknál összetett és nehezen megoldható problémák jelentkeznek. A szülőknek alapvetően a létbizonytalansággal kell megküzdeniük, és közben nem jut idejük a gyerekekre. A szakemberek azt is tapasztalták, hogy a hozzájuk forduló családok zömének nincs elképzelése a saját jövőjéről.
A szülőknek pedig úgy lehet segíteni, ha „képessé” teszik őket az önálló életre, problémáik megoldására. Ha például a megkeresett pénz beosztásával adódik gond, akkor a családsegítő szolgálatnál tudnak ezzel kapcsolatosan tanácsot adni, de ha valakinek a munkahelykereséssel adódnak problémái, akkor elirányítják olyan helyre, ahol munkát tudnak ajánlani számára.
A szakmai szervezetek közötti együttműködést nagyon jónak értékelték a tanácskozáson résztvevők – hangsúlyozta Révész Magda. A beszámolókból kiderült, hogy a szakemberek össze tudnak fogni a gyermekek érdekében, hatékonyan meg tudják szervezni a gyerekek érdekeit szolgáló munkát. A kerületben hatékony, valamint jól működő gyermekjóléti és családsegítő rendszert építettek ki az évek során.