Menu

Egymás munkáját érdemes megtekinteni

2005.10.29.

Hétfőtől szerdáig tartott ezen a héten az Őszi Pedagógiai Szakmai Programok sorozata, s ezen belül október 25-én volt az Őszi Pedagógiai Szakmai Nap a Czabán Általános Iskolában.

Hétfőn a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda Sződliget utcai épületében a napi programok középpontjában a nyelvoktatás, s ezen keresztül a nyelvvizsgára, a nyelvi érettségire való felkészítés állt. Angol és német nyelvi tanórát tekinthettek meg a kerületi pedagógusok, majd a látottak megbeszélését követően a Károly Róbert Szakközépiskola, mint ECL vizsgaközpont témakörben hallgathattak meg a vizsgaközpont működéséről, az eddigi vizsgák eredményének elemzéséről előadást, majd közösen folyt a kerek-asztal beszélgetés a kétszintű érettségi tapasztalatairól.
Másnap a Czabán Általános Iskolában pedig az intézmény műhelymunkájából kaphattak ízelítőt a pedagógusok és az érdeklődők, amely a „Színek, hangok, pillanatok” címet viselte.
Ezen a helyszínen először az intézmény elnök-igazgatója, Varga László köszöntötte a megjelenteket, majd az iskola énekkara tartott egy rövid köszöntő műsort.
A rendezvénysorozatot Lindner Gusztáv az OMIS osztályvezetője nyitotta meg, aki gondolatait azzal kezdte, hogy az Őszi Pedagógiai Nap külön történelmet érdemelne, hiszen lassan 20. éve ősszel és tavasszal próbálják a szakmai koordinátorok a Pedagógia Szakmai Műhely vezetőjével közösen a jéghegy csúcsát bemutatni egy-egy iskola műhelymunkájának a legjellemzőbb tulajdonságait tolmácsolva.
-„Mi az igazság a Czabán körül?”- olvasható a programban kérdésként. Abban a Czabánban, ahol a munka az 1959/60-as tanévben kezdődött meg, s most az érett, alkotó pedagógiai korszakába érkezett a 45 éves Czabán. Annyi sok jó eredmények vannak a háza tájékán, s amellett rossz szájíz is van sokakban méltatlanul. Hiszen ahogy más oktatási intézményben, itt is hihetetlen helytállás, innováció rejlik és mutatkozik meg. Az eredménylistát pedig érdemes lenne ország-világnak megmutatni, mert van mivel büszkélkedni. Gratulálunk ehhez a munkához és jó munkát kívánok- mondta az osztályvezető, majd az énekkar megszólaltatta a 15 éves önkormányzat tiszteletére a Magyarország című dalt.
Nem véletlenül hangzott el a dal, ugyanis ezt követően 15 éves az önkormányzat- 15 év a XV. kerületben- képekben címmel Varga Gábor fotós és Fehér Imre, a Pedagógiai Szakmai Műhely vezetőjének közösen elkészített zenés, vetítettképes előadását láthatták és hallhatták a megjelentek.
A délelőtt folyamán ezután több helyszínen (az iskolában és az óvodákban) folyt a szakmai munka a testnevelés, a sportfoglalkozás a matematika, a magyar irodalom, a rajz, az ének, az angol nyelv, a magyar nyelvtan, a német nyelv, az informatika és a szabadidős tevékenységek területén.
Mindezen programok közben a Bernecebarátiban szervezett iskolai alkotótáborban készült alkotásokból tekinthettek meg egy kiállítást a Pincegalériába látogatók.
Ugyanebben az időszakban a Hartyán NOK óvodájában is volt bemutató foglalkozás, majd délután a Szent Korona Általános Iskolában a kémia tanárok láthattak egy szakórát. Szerdán a programsorozat utolsó napján a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola és Óvoda épületében a negyedikesek az egészséges életmódra nevelés témakörében a családi, baráti, szerelmi kapcsolatokról beszélgettek tanítójukkal Neuspillerné Német Györgyivel.
Bár az Őszi Pedagógiai Szakmai Programok ezzel véget értek, ám a november 15-16-án megrendezendő Fővárosi Pedagógiai Napok programsorozatában a kerület több intézménye is részt vesz különböző bemutatókkal, előadásokkal.