Menu

Egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok üzletfeirattal kapcsolatos kötelezettségei

2003.10.31.

A cégfeliratokkal, valamint az egyéb tájékoztató jellegű feliratokkal kapcsolatos kötelezettségek teljesítése érdekében – részben jogszabályváltozás miatt – az alábbiakra hívom fel figyelmüket.

A gazdasági reklámok és az üzletfeliratok, továbbá egyes közérdekű közlemények magyar nyelvű közzétételéről szóló 2001. évi XCVI. törvény 2. §-ának (1) és (2) bekezdése a következőképpen rendelkezik: Az üzlet feliratain az üzlet elnevezését – a vállalkozás neve, a vezérszó és az üzletben forgalmazott árura utaló árujelző kivételével -, valamint az üzletben, illetőleg az üzlet kirakatában a fogyasztók védelméről szóló 1997. évi CLV. törvényben meghatározott fogyasztók tájékoztatását szolgáló közleményeket magyar nyelven meg kell jeleníteni. A fenti követelmény teljesíthető úgy is, hogy ugyanazon feliraton az idegen nyelvű szövegen (szövegrészen) kívül annak magyar nyelvű megfelelőjét is megjelenítik, legalább ugyanolyan jól érzékelhetően, valamint legalább ugyanolyan méretben, mint az idegen nyelvű szöveget (szövegrészt).

Árujelzőnek minősül a külön törvényben szabályozott védjegy és földrajzi árujelző, valamint minden más jellegzetes elnevezés vagy megjelölés, amelyről valamely vállalkozás áruját vagy szolgáltatását fel szokták ismerni, függetlenül attól, hogy az elnevezés vagy a megjelölés iparjogvédelmi oltalom alatt áll-e.

A követelmények érvényesülését az üzlet működési engedélyét kiadó jegyző ellenőrzi. Ha az ellenőrzés során e törvény előírásait sértő magatartást észlel, úgy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően eljárva intézkedik a jogsértő állapot megszüntetéséről. A jogszabályoknak meg nem felelő cégfeliratot, egyéb tájékoztatást alkalmazó üzlet 2003. december 13-tól nem működhet tovább.

A fentiek miatt kérem, hogy – amennyiben szükséges – a törvénynek megfelelő cégfeliratról mihamarabb gondoskodjanak. Az Igazgatási Osztály munkatársai ügyfélfogadási időben személyesen, ügyfélfogadási időn kívül telefonon (305-3126, 305-3210, 305-3219, 305-3354) rendelkezésre állnak a felmerült kérdések megválaszolásában. A törvény teljes szövegét megtekinthetik itt.