Menu

Egy színes hivatal – leköszönt a diákpolgármester

2003.03.09.

A XV. kerületi Önkormányzat 1996-ban döntött arról, hogy Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatot hoz létre a kerület határain belül. A döntést követően 1998-ban alakult meg az első rákospalotai – pestújhelyi – újpalotai gyermekönkormányzat, és a gyakorlat szerint a két évre megválasztandó képviselők személyéről 2003. március 10-én immár harmadik alkalommal szavazhat a kerület fiatalsága. Erről, és az ifjúságpolitikában eltöltött évekről kérdeztem Lombos Esztert, a leköszönő diákpolgármestert.

– Valóban igazak a hírek, és nem jelöltettem magam a márciusi választásokon. No, nem azért, mert elegem lenne a munkával járó plusz terhekből, hanem egyszerűen a választási szabályok értelmében már nem felelek meg a jelölés követelményeinek. Családommal nem ebben a kerületben lakunk, és, mivel „felettem is eljárt az idő”, ezért bele kellett törődnöm, hogy immár véglegesen befejeztem a középiskolai tanulmányaimat. Persze, hozzá kell rögtön azt is tennem, hogy a XV. kerületi GYIÖK-ben eltöltött négy év nem múlhat el nyomtalanul. Kötődésem ugyanis rendkívül erős a kerülethez, s reményeim szerint a jelentős programokra a jövőben is meghívást kapok.
Lombos Eszter 1998. és 2000. között alpolgármesterként, a következő két esztendőben pedig diákpolgármesterként vett részt a XV. kerület diákéletében. A két ciklust nála tehát senki sem tudná hitelesebben összehasonlítani.
– Az első két esztendőben, úgy érzem, még csak névleges szerepet töltött be a GYIÖK a kerület életében. Persze, mi már akkor is hangoskodtunk, de az az igazság, hogy nem voltunk kellőképpen motiváltak ahhoz, hogy eget rengető dolgokat szervezzünk és csináljunk. Aztán úgy tűnt, ilyen lesz a következő ciklus is, ám onnantól kezdve, hogy Bakai Gyöngyi ifjúsági referens vette a „kezébe” a GYIÖK felnőtt irányítását, szinte szárnyakat kapott a diáktestület. Egymást érték a programok, éjszakai focitorna, diákújságíró fesztivál, agárdi tábor, drogprevenciós előadások, egyre több iskolával tudtuk aktívan is felvenni a kapcsolatot, és sikerült együttműködnünk a többi kerületben található társszervezetekkel is. Fontosnak érzem azt is, hogy, ahogy mi is komolyodtunk, úgy a felnőtt képviselők is egyre komolyabban vettek bennünket. Az ő jelenlétük a rendezvényeinken pedig a GYIÖK hitelességét is megnövelte.
Azt már tudni tehát, hogy Lombos Eszter, a jelenlegi kerületi gyermek-és ifjúsági polgármester nem jelölteti magát a következő választásokon, ám az új kerületi vezető kilétéről csak a választásokat követően értesülhetünk majd, mivel a választási szabályok értelmében a polgármester személyéről a március 10. után felálló testület tagjai lesznek majd hivatottak dönteni.
– A leendő kollégámnak mindenképpen sok sikert kívánnék, és tanácsként csak annyit mondanék neki, hogy ne hagyja abba azt a munkát, amit mi már elkezdtünk. A folyamatos újrakezdés egyébként is csak hátráltatja a hatékony munkát, ezért, ami jó volt – a diákújságíró fesztivált és a Klobusitzky György drogprevenciós előadásait mindenképpen a figyelmébe ajánlanám -, azt mindenképpen érdemes lenne folytatnia, ami persze, nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy újabb ötletekkel színesítsék az egyre gazdagabb kerületi diákprogram-kínálatot.